Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Charita už se připravuje na Tříkrálovou sbírku a shání další koledníky

Kašpara, Melichara a Baltazara budete moci potkat v ulicích měst od 1. do 16. ledna 2022. Organizátoři hledají ještě další koledníky, kteří by se chtěli do akce zapojit. Minulý ročník zásadně ovlivnil koronavirus a sbírka se přesunula do statických kasiček a také do online prostředí. V Plzni zahájí Tříkrálovou sbírku v pondělí 3. ledna biskup Tomáš Holub v katedrále sv. Bartoloměje. Ve stejný den požehná koledníkům v Karlových Varech před magistrátem emeritní biskup František Radkovský.

Účelem sbírky je podpora charitní pomoci lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokáží sami zvládnout. Podle organizátorů je 22. ročník sbírky obzvlášť významný, jelikož v době nekončící pandemie přibývá lidí ohrožených nouzí. Důležitý je ale i lidský a duchovní rozměr akce – koledníci žehnají příbytek a píšou na dveře nápis K+M+B, zatímco dárce příspěvkem do kasičky koná dobrý skutek

„Babičky čekají doma na požehnání. Lidé, ve stáří osamocení, kteří už téměř nechodí ven, se každý rok velmi těší na setkání se třemi králi. Na osobní kontakt se těší i rodiny s dětmi, kontakty v době pandemie bylo velmi těžké zachovat a chybí všem,“ připomíná ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr důležitou rovinu tříkrálového koledování.

Chcete se stát dobrovolníkem a zapojit se do Tříkrálové sbírky? Veškeré informace a vše potřebné najdete ZDE.

Charita chce přizpůsobit osobní koledování epidemiologickým opatřením platným v době konání akce, koledníci například nebudou vstupovat do vnitřních prostor domácností a budou vybaveni respirátory, na chodbách bytových domů bude zachován bezpečný odstup.

Letos v lednu nemohli kvůli koronaviru koledníci tradičně obcházet domovy. Charita proto v diecézi, zahrnující Plzeňský a Karlovarský kraj, umístila do obchodů, obecních úřadů, pošt, lékáren, kostelů a dalších míst a provozoven, které mohly být otevřené, alespoň statické kasičky.

„Nové formy koledování budou zachovány i pro rok 2022, neboť jsou pro část veřejnosti přístupnější a zároveň mohou fungovat i při zhoršení epidemiologické situace. K možnosti podpory formou bankovního převodu jsme přidali i možnost přispět přes QR kód,“ ujišťuje koordinátorka z Diecézní charity Plzeň Helena Pachnerová.

Kvůli opatřením byl výtěžek ze sbírky poloviční

Statických kasiček bylo při letošním ročníku v diecézi 989 a vybralo se do nich přes 1,9 milionu korun, další peníze přišly online. Letošní výnos Tříkrálové sbírky v diecézi tak byl 2,54 milionu korun. O rok dříve ale koledníci vykoledovali po diecézi dosud rekordní výtěžek 5 959 864 korun. „A zdroje citelně chybí při nárůstu nákladů na doprovázení lidí v našich službách a narůstá i potřeba přímé pomoci,“ doplňuje Lodr.

V Plzni zahájí Tříkrálovou sbírku v pondělí 3. ledna v 16:00 biskup Tomáš Holub v katedrále sv. Bartoloměje. Ve stejný den v 10:00 požehná koledníkům v Karlových Varech před magistrátem emeritní biskup František Radkovský za přítomnosti primátorky Andrey Pfeffer Ferklové a hejtmana Petra Kulhánka. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tříkrálová sbírka

Štítky ČR, sociální, charita, sbírka, Plzeňský, Karlovarský, Tříkrálová sbírka, Diecézní charita, František Radkovský, Tomáš Holub, Plzeň, Karlovy Vary, Jiří Lodr, Diecézní charita Plzeň, Andrea Pfeffer Ferklová, Petr Kulhánek

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Charita už se připravuje na Tříkrálovou sbírku a shání další koledníky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.