Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chladné zimní noci mohou bezdomovci přečkat v noclehárně, někteří i se svými psy

Zima je pro lidi bez domova nejkritičtějším obdobím v roce a řada z nich využívá služeb charity. Humanitární sklady se zaplňují zimním oblečením a také jediná plzeňská noclehárna se připravuje na větší nápor. Zatím je tam k dispozici 45 lůžek, což nemusí stačit. Město chce v případě potřeby využít komerční ubytovny nebo zřídit provizorní centrum v autobusové hale DEPO 2015, která už se v minulosti osvědčila. Domov sv. Františka navíc plánuje zbudovat nové kotce pro psy, kteří bývají mnohdy překážkou a na noclehárnu nesmí.

Charitě, která provozuje Domov sv. Františka, jsme poskytli 50 tisíc korun, aby zajistili kapacity v okolních ubytovnách na území Plzně pro případ, že by kapacita domova nestačila,“ říká radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

„Pokud zimní měsíce nebudou vyžadovat zajištění dalších kapacit pro přespání na ubytovnách, bude organizace z dotace hradit nákup vybavení pro dané služby, případně nákup dalších nezbytných potřeb, například testery na drogy palandy a matrace,“ doplnila Eliška Bartáková (ANO), náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí

Darujte boty pro bezdomovce, já do všech seženu teplé ponožky. Výzva radního má úspěch

Nevšední přání vyslovil plzeňský radní David Šlouf (ODS) na svých sociálních sítích, kde oslovil zejména své kolegy ze zastupitelstva. Jeho prosba byla jednoduchá – darujte zimní boty pro bezdomovce. Šlouf zároveň slíbil, že ke každému páru pořídí...

Domov sv. Františka ve Wenzigově ulici také za 26 tisíc korun pořídí dva kotce pro psy, aby i jejich majitelé mohli využít služeb domova. „Pokud teploty dlouhodobě klesnou pod bod mrazu, tak máme plán, že připravíme teplý stan s kapacitou 70 osob. Sloužit by mohl pro okamžitou potřebu jako nízkoprahové denní centrum nebo jako noclehárna,“ popisuje Šlouf.

Letos v únoru využily plzeňské evakuační centrum v DEPO 2015 desítky osob bez domova

Stan by v tomto případě stál v areálu charity v Cukrovarské ulici. Pokud by to covidová opatření dovolovala, tak by opět město využilo autobusovou halu v areálu DEPO 2015 jako tomu bylo letos v únoru.

„Dále probíhá akce se Střediskem křesťanské pomoci, kterému jsme poskytli dotaci na nákup 100 lihových vařičů a pevného lihu, aby si mohli lidé bez domova ohřát vodu,“ dodal Šlouf. Řada bezdomovců totiž odmítá opustit své provizorní obydlí a říct si o pomoc. S nimi pracují především terénní pracovníci, kteří jim z humanitárních skladů nosí deky, spacáky nebo stany.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Koudelka

Štítky bezdomovec, zima, Plzeň, Domov sv. Františka, azylové domy, DEPO2015, pes, domov, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladné zimní noci mohou bezdomovci přečkat v noclehárně, někteří i se svými psy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.