Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Darujte boty pro bezdomovce, já do všech seženu teplé ponožky. Výzva radního má úspěch

Nevšední přání vyslovil plzeňský radní David Šlouf (ODS) na svých sociálních sítích, kde oslovil zejména své kolegy ze zastupitelstva. Jeho prosba byla jednoduchá – darujte zimní boty pro bezdomovce. Šlouf zároveň slíbil, že ke každému páru pořídí i tlusté ponožky a oslovit chce třeba trhovce, kteří nesmějí své výrobky prodávat na vánočních trzích.

„Zatím čekám, jak to dopadne, protože termín máme do 13. prosince, kdy je zastupitelstvo. Někteří lidé mi vozí boty na radnici, někteří do kanceláře na firmu. Většina z nich to přinese v pondělí na zastupitelstvo. Kdyby se podařilo vybrat sto párů bot, tak by to bylo fantastické, ale odhaduji to tak na 70 párů,“ říká David Šlouf, který k nápadu dospěl po jednání se svými kolegy, kde tématem byly právě zásoby v humanitárních skladech. Některé věci jako jsu spacáky či deky není problém sehnat. U bot je to horší.

Na sociálních sítích se vše velmi rychle šíří a reakce politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Mezi prvními se k akci připojil náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO) a starostka obvodu Plzeň – Lhota Zdeňka Hončarová (ODS), která se hned zeptala, zda může bot pořídit více. „Hlásím čtyři páry a děkuji za takovouto aktivitu,“ pochválila svého kolegu.

Zapojili se i další politici jako Lucie Kantorová (ANO) nebo Pirátský zastupitel Jiří Rezek. „Jdu do toho taky! Jen asi koupím menší velikost než svoji,“ glosoval radní Michal Vozobule (TOP09), který zrovna nepatří mezi střízlíky. „Super nápad! Každý rok řešíme, jak adresně na Vánoce přispět. Jdu do toho,“ doplnil Pavel Kotas (ČSSD).


David Šlouf na letošní výstavě o bezdomovectví v Šafaříkových sadech, foto: Roman Muchka

David Šlouf přislíbil, že ke každému páru sežene ponožky a rád by podpořil i trhovce, kterým zrušení Adventních trhů přineslo velké finanční problémy. „Kontaktovali jsme provozovatele zrušených vánočních trhů, jestli tam nebyl někdo s krámkem s ponožkami, že bychom je koupili od něj a tím mu pomohli zahojit ztrátu. Čekáme na odezvu, jestli by požadované množství měl a byl ho schopný dodat,“ říká Šlouf.

Tři stovky zpovědí lidí bez domova i názory veřejnosti, Plzeň si nechala zpracovat studii bezdomovectví

Dosud nejrozsáhlejší studie mapuje zkušenosti zhruba tří stovek lidí bez domova, kteří žijí na území Plzně. Jedná se o nejrozsáhlejší projekt svého druhu v republice, jenž si nechalo město zpracovat. Cílem radnice je najít průnik mezi bezdomovci...

Humanitární sklad má zatím dostatek zásob

Podle odhadů se v Plzni pohybuje zhruba 450 lidí bez domova. Humanitární sklad, který provozuje Diecézní charita v Cukrovarské ulici je na tom se zásobami poměrně dobře. Bezdomovci si tam mohou přijít se žádankou od terénních pracovníků a odnést si teplé oblečení, stan či spacák. Případně zásoby fasují přímo terénní pracovníky a odnesou je, kam je potřeba. Obnošené a stále funkční zimní oblečení mohou lidé nosit stále a to třeba i do Domova sv. Františka, který momentálně teplé svršky poptává. 

Charitě, která provozuje Domov sv. Františka, jsme poskytli 50 tisíc korun, aby zajistili kapacity v okolních ubytovnách na území Plzně pro případ, že by kapacita domova nestačila. Pokud teploty dlouhodobě klesnou pod bod mrazu, tak máme plán, že připravíme teplý stan s kapacitou 70 osob. Sloužit by mohl pro okamžitou potřebu jako nízkoprahové denní centrum nebo jako noclehárna,“ popisuje Šlouf.

Stan by v tomto případě stál v areálu charity v Cukrovarské ulici. Pokud by to covidová opatření dovolovala, tak by opět město využilo autobusovou halu v areálu DEPO 2015 jako tomu bylo letos na jaře.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bezdomovci, Plzeň, zima, sníh, sbírka, výzva, charita, boty, zastupitelstvo, David Šlouf, obuv, ponožky, bezdomovec, ODS, ANO 2011, Roman Zarzycký, Jiří Rezek, Michal Vozobule, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darujte boty pro bezdomovce, já do všech seženu teplé ponožky. Výzva radního má úspěch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.