Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Šumavský lyžařský areál Samoty zahajuje provoz už dnes večer, na Železnorudsku bude zatím jediný

Jako úplně první zahájí dnes provoz na Šumavě v oblasti Železné Rudy lyžařský areál Samoty. Lyžovat se bude zatím jen na 400 metrů dlouhém slalomovém kopci ve spodní části areálu s vlekem. Tříhodinové večerní lyžování začne v 18:00 a pojede celý víkend. Žádné jiné vleky v oblasti o víkendu nepojedou. Denní i noční teploty jsou tam mírně pod nulou, což má vydržet i přes víkend.

"Na kopci máme 40 až 50 centimetrů technického i přírodního sněhu. Nahoře lyžovat ještě nejde," uvedl provozovatel Samot Jaroslav Lučan. Podle něj se areálu Samoty povedlo za pět nocí zasněžit a podklad je kvalitní. "Počátkem týdne něco připadlo, ale pak ve středu pršelo. Není to na nějaké závodění, ale bude to dobré, určitě to potěší a děti budou šťastné," řekl.

"Jestli vydrží počasí, tak plánujeme zahájení zimní sezony příští pátek 10. prosince," řekl Karel Samec, mediální zástupce Ski&Bike Špičák, největšího lyžařského areálu Plzeňského kraje. Druhé největší středisko Nad Nádražím - Belveder v Železné Rudě chce zahájit také příští pátek večerním lyžováním, které plánuje prodloužit na celý víkend. "Pořád je to ale ještě velký otazník. Poté bychom ještě nejeli každý den, protože mám strach, že bude málo lidí, když vidíme hospody a všechno, jak je to prázdné," informoval provozovatel Ladislav Zísler. Areál stále zasněžuje a pokud vydrží počasí, tak lyžování na obou jeho svazích začne naplno v pátek 17. prosince.

Lučan zatím neví, jak zajistit dokonalou kontrolu bezinfekčnosti. Pokud si někdo koupí skipas u kasy, může ho dát někomu jinému. "Má se to kontrolovat také na vleku, kde musí být kvůli tomu jeden vlekař navíc, je to blázinec," uvedl. Areál skipasy nezdražoval.

Podle vedoucí environmentálního a informačního centra Železná Ruda Barbory Kučeravé je zatím ve městě prázdno. "Všechny lyžařské areály se na sezonu připravují a jejich otevření přiláká návštěvníky," uvedla. Dnes opět napadl poprašek, ale do toho pršelo. Podle Kučeravé najíždějí lidé hromadně do hotelů, penzionů a apartmánů na Železnorudsku vždy až 26. prosince.

"Nikdo jiný než Samoty zatím o víkendu vlek nespouští," potvrdil starosta Železné Rudy Filip Smola. Lyžařské stopy se zatím neprojíždějí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Samoty

Štítky lyžování, Šumava, Samoty, večerní lyžování, zahájení sezóny, sníh, lyžařské středisko, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský lyžařský areál Samoty zahajuje provoz už dnes večer, na Železnorudsku bude zatím jediný  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.