Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brdskými lesy provede návštěvníky virtuální lesník, stačí si ho zdarma stáhnout do mobilu

Na nové okružní stezce v CHKO Brdy nepotkáte žádné informační tabule nebo značky. Místo toho vás po trase provede virtuální lesník Jirka. Nová atrakce je určená především pro rodiny s dětmi, které se hravou formou dozví řadu zajímavostí.

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spojily své síly se společností GeoGun, kterou můžete znát díky geolokační hře, kdy dobrodruzi napříč republikou hledají schované kešky. Tentokrát ale skryté poklady nahradí virtuální průvodce, jenž zájemce provede po nové okružní naučné stezce z Orlova na Třemošnou. Prvně se na ni budete moci vydat už v úterý 16. listopadu od 10 hodin.  

„Hra se jmenuje V lese s lesníkem o lesu a velmi věrně simuluje programy, které organizujeme i zde na Brdech pro kolektivy děti, ale třeba i pro seniory. Návštěvníci ve hře budou přímo v terénu určovat druhy stromů, poznávat přírodní zajímavosti, uvidí na trase třeba vrcholové zlomy ve stromech, ale získají například také znalosti o tom, co jsou v lesích oplocenky, k čemu slouží a jak fungují. Je to vlastně taková procházka s lesníkem po jeho lese, kdy jim popisuje přírodu, les i práci lesníků, a vymyslel si k tomu řadu zábavných úkolů,“ popisuje ředitel brdské lesnické divize VLS David Novotný.

Zadržet vodu v krajině pomáhají nově budované tůně, přes 40 jich vzniklo v Brdech

Na tůně s plochou do 300 metrů čtvrtečních narazí návštěvníci Brd na Padrťských pláních nebo u Strašic. Malé vodní plochy po krajině chráněné krajinné oblasti rozmisťují lesníci Vojenských lesů a statků ČR (VLS). Účel je prostý. Tůně pomáhají...

Pro nainstalování stačí otevřít TENTO ODKAZ. Telefon pak sám nabídne instalaci bezplatné aplikace a následné stažení hry. „Pak již stačí dojít jen na parkoviště u lesa v Orlově a aplikace sama nabídne odstartování hry,“ popisuje Vit Pechanec ze společnosti GeoFun. První brdská naučná stezka s virtuálním průvodcem měří zhruba pět kilometrů a její trasa se okružně vrací zpět do Orlova. Absolvovat ji návštěvníci mohou kdykoliv, průměrně jim to bude trvat dvě a půl hodiny.

Naučným programům pro veřejnost v lese se u VLS věnuje naplno šest lesních pedagogů. Ročně do lesů přivedou na 30 tisíc dětí a dalších návštěvníků. „Naše programy jsou mezi vzdělávacími institucemi stále populárnější a tak většinu času jsme vytíženi organizováním vycházek pro školní kolektivy. Nová naučná stezka na Třemošnou vlastně rozšiřuje naší nabídku. Program lesní pedagogiky díky ní může absolvovat kdokoliv a kdykoliv, bez domlouvání termínu, protože lesní pedagog Jirka má čas vždy,“ vyzdvihl vedoucí lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Stezka vznikla ve spolupráci s brdskou správou chráněné krajinné oblasti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Jde o obdobou tzv. lesní pedagogiky, tedy specializovaných programů o přírodě, lese a lesnictví, jež nejen VLS organizují pro školní kolektivy, ale také zájmové kroužky, či dětské tábory.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brdy, turistika, CHKO, stezka, virtuální průvodce, VLS, les, naučná stezka, CHKO Brdy, Třemošná, Orlov, VLS ČR, David Novotný, průvodce, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Geofun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brdskými lesy provede návštěvníky virtuální lesník, stačí si ho zdarma stáhnout do mobilu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.