Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za skipas si letos připlatíme, omezení na sjezdovkách se budou týkat hlavně neočkovaných

Letošní sezóna na horách se lyžařům prodraží. Lidé si připlatí hlavně za víkendové a sváteční skipasy. Důvodem zdražení je nejen loňská sezona, která v podstatě neproběhla, ale také rostoucí náklady na provoz areálů. V jednání jsou teď i covidová opatření. Ta by se neměla výrazněji dotknout očkovaných lyžařů. Při nákupu skipasů si lidé budou muset podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) prokázat dokladem o bezinfekčnosti, v uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest.

„Jednodenní skipas pro dospělého stál v minulých letech řádově 630 korun, nyní se průměrná cena zvedne o deset až 15 procent“, řekl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot. V porovnání se zahraniční konkurencí je to ale stále nižší cena. Ve srovnatelně velkých areálech v Rakousku vyjde jednodenní skipas na 1160 korun.

Tuzemské lyžařské areály budou častěji pracovat s víceúrovňovými cenami. Nejdražší bude lyžování o víkendech a o svátcích. Naopak levnější skipasy si lyžaři zakoupí v pracovním týdnu a předem online. „Díky tomu skiareály lépe rozloží zátěž střediska v různých časových obdobích. Je to ale také příležitost pro návštěvníky, jak při dobrém plánování pobytu poměrně významně ušetřit,“ zdůraznil Knot.

Rostoucí ceny jsou odrazem finančního propadu z loňské sezony. Průměrná délka otevření středisek byla loni méně než pět dní. Dalším faktorem, který se na výši cen skipasů odráží, jsou dražší energie - hlavně elektřina a stoupající mzdy. Provozovatelé skiareálů za poslední dva roky vynaložili značnou část peněz na modernizaci lanovek, vleků a sjezdových tratí.

Na svah jen s potvrzením o bezinfekčnosti

Lidé tak budou muset předložit potvrzení, že mají dokončené očkování, v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19 nebo mají negativní test. Prokázat se budou moci prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem. „Horská střediska mají již z minulé sezóny připravena opatření a manuál k pohybu návštěvníků v prostorách lanovek, vleků či půjčoven. K tomu vznikají ve spolupráci s odpovědnými orgány pro letošní zimu další jasná a čitelná pravidla. Zatím o nich jednáme, ale už nyní je jasné, že pro očkované nebudou existovat žádná významnější omezení,“ doplnil Knot.

Podle průzkumu, který si nechala asociace zpracovat, takové opatření neodradí od návštěvy hor téměř 56 procent respondentů, přičemž 17 procent by v případě jeho zavedení na hory nejelo. Většina z respondentů považuje pobyt na horách z epidemiologického hlediska za bezpečný. Ve srovnání s hromadnou dopravou ho téměř 55 procent dotazovaných označilo za bezpečnější, jako rizikový jej uvádí jen necelých šest procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky skicentrum, lyžování, skipasy, Říčky v Orlických horách, Petr Kánský, sezona, covid-19, omezení, investice, lanovky, cena, zdražení, skipas, lyžař, Adam Vojtěch, ANO 2011, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za skipas si letos připlatíme, omezení na sjezdovkách se budou týkat hlavně neočkovaných  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.