Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Park Chvojkovy lomy a Částkova ulice získají nové inteligentní osvětlení

Modernizace se dočká veřejné osvětlení v Částkově ulici v Plzni současně s veřejným osvětlením parku Chvojkovy lomy. Pro obě oblasti se použijí shodná svítidla s příznivou barevnou teplotou, ale s rozdílnými útlumovými scénáři svítivosti.

„V oblasti Chvojkových lomů budou svítidla vybavena pohybovými čidly. Při detekci pohybu například od procházejících osob, běžců a podobně se dočasně zvýší intenzita svítivosti na více jak 80 procent kapacity svítidla. Ve Chvojkových lomech bude takto modernizováno 30 svítidel. Ta budou osazena řídicím modulem, který umožňuje řízení a monitorování svítidel a zároveň vytváří „Mesh“ síť vzájemně datově bezdrátově propojených prvků,“ vysvětlil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola (ANO).

Do této sítě bude rovněž zapojena nově nainstalovaná environmentální stanice KES-1 měřicí veličiny jako např. CO, NO2, CO2, O3, prachové částice, nebo atmosférický tlak. Environmentální stanice bude namontována na sloupu veřejného osvětlení v blízkosti kruhového objezdu Částkova – Lobezská. Data se následně budou zobrazovat na elektronické úřední desce a budou doplněna v místě odkazu již existujících meteorologických stanic.

„Modernizace veřejného osvětlení s sebou přináší nejen úsporu provozních prostředků, ale také biologicky příznivější chromatičnost svítidel a detekcí pohybu vyšší bezpečnost veřejných prostor města Plzně,“ doplnil Vlastimil Gola.

Chvojkovy lomy se vybraly pro modernizaci zejména z důvodu těsné blízkosti sídliště, kde světelný smog dopadá na každodenní biorytmus obyvatel. Taktéž větší bezpečnost díky změně svítivosti obyvatelé přilehlých domů dle průzkumu mínění velmi uvítají.

Projekt modernizace veřejného osvětlení v parku Chvojkovy lomy se týká 30 sloupů veřejného osvětlení, na kterých budou vyměněna svítidla. V Částkově ulici se jedná o výměnu 28 kusů svítidel.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 2 Slovany

Štítky inteligentní osvětlení, Chvojkovy lomy, park, veřejné osvětlení, svítidlo, Částkov, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park Chvojkovy lomy a Částkova ulice získají nové inteligentní osvětlení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.