Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Pondělí 26. února 2024  |  Svátek má Dorota
Bez reklam

Šumavský Poledník už mohou po rekonstrukci navštívit turisté, jejich počty regulují turnikety s počítadly

Téměř dva roky trvala oprava slavné rozhledny na šumavském Poledníku. Dnešním dnem se opět otevřela turistům, navštívit ji mohou denně ve zkušebním provozu až do konce října. Novinkou je omezení počtu osob, které mohou vstoupit do věže, kde může být maximálně 50 turistů. Na vyhlídku je povolen vstup 10 návštěvníkům najednou.

„Z důvodu omezení kapacity jsou u vchodu do věže rozhledny i na ochoz umístěny turnikety s počítadly. Ty zajistí, aby počty lidí nepřekročily povolené bezpečnostní limity. Průchod turnikety zajistí čipová karta zapůjčená proti vratné záloze. Do konce října bude Poledník otevřen denně od 10:30 do 15:00. Vstupné je 30 Kč pro návštěvníky do 18 let, dospělí zaplatí dvojnásobek,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Náklady na rekonstrukci objektu na Poledníku se vyšplhaly na 10,1 milionu korun. Nejprve se už loni začalo s rekonstrukcí vnitřních prostor věže. Letos se opravovalo opláštění. Kvůli bezpečnosti se muselo uzavřít nouzové nocoviště v blízkosti rozhledny. Rekonstrukce se protáhla, původně měla být hotová už v létě. Po odkrytí původního opláštění se zjistilo, že je nutné vyměnit na celé rozhledně. Součástí rekonstrukce byla kromě nového infocentra také úprava prostor pro expozici. Zatím jsou ale prázdné a hlavním lákadlem pro turisty zůstává vyhlídka.

Tajemný Poledník odposlouchával, co se děje za železnou oponou

Poledník je hora ležící na Kvildských pláních v pohoří Šumava. Poledník je s nadmořskou výškou 1315 metrů patnáctý nejvyšší vrchol české části Šumavy. Nachází se 4,5 km jižně od Prášil. Rozhledna na Poledníku vznikla z někdejší věže vojenského zařízení elektronické ostrahy hranice, která umožňovala sledovat rádiový provoz hluboko dovnitř území Spolkové republiky Německo. V 60. a 70. letech 20. století byl v přísně střeženém pohraničním pásmu postaven tajný vojenský objekt s krycím označením TOPAS.

V roce 1989 objekt přestává sloužit pro vojenské účely. V roce 1997 se rozhodlo o rekonstrukci věže a omezeném zpřístupnění vrcholu. Budovy komplexu byly sneseny a zachována zůstala pouze věž. Od roku 1998 se tak mohou turisté těšit z jedinečného výhledu na celou centrální Šumavu a Bavorský les a za dobré viditelnosti zahlédnout i Alpy. Věž měří 37 metrů, vede na ní 227 schodů a zůstala jí typická podoba se třemi půlkruhovými patry v horní polovině.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Dvořák / NP Šumava + Richard Beneš

Štítky Poledník, rekonstrukce, nouzové nocležiště, rozhledna, Šumava, NP Šumava, Jan Dvořák, Německo, Národní park Šumava, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský Poledník už mohou po rekonstrukci navštívit turisté, jejich počty regulují turnikety s počítadly  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.