Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňská teplárenská zahájila topnou sezonu, o čtyři dny dříve než loni

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, zahájila dnes ráno topnou sezonu. Loni začala topit o čtyři dny později, předloni už 9. září. Oba minulé roky vytápěla téměř 50 tisíc domácností a většinu firem ve 170tisícové Plzni až do 31. května následujícího roku.

„Oficiální zahájení celodenního vytápění bude v úterý, kdy bude splněná podmínka podle vyhlášky, že druhý den za sebou poklesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů. Před 14 dny už jsme temperovali, pak jsme to pozastavili. Teď jsme temperovali od neděle a podle aktuální předpovědi počasí budou splněny podmínky vyhlášky k zítřejšímu dni," řekla mluvčí firmy Petra Siegerová.

Pravidla pro vytápění se řídí vyhláškou ministerstva průmyslu z roku 2007. „Otopné období je definováno od 1. září do 31. května. Dodávka tepelné energie se zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušné lokalitě klesne pod plus 13 stupňů ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 stupňů pro následující den," vysvětluje.

Podnik zdražil od ledna teplo v průměru o čtyři procenta. Domácnosti letos platí za gigajoule 540,32 korun včetně DPH, meziročně o 25 Kč více. Podle Siegerové podnik nezdražoval od roku 2015 a stále drží ceny na nejnižší úrovni v ČR.

V topné sezoně 2020/2021 vzrostla v Plzni meziročně spotřeba tepla o 6,6 procenta. Kvůli koronavirové pandemii a protiepidemickým opatřením, která trvala téměř celé topné období, mírně vzrostla spotřeba domácností, kterou ale vykompenzovaly omezené odběry škol, institucí a sektoru služeb, od obchodních a administrativních center až po kulturní a sportovní zařízení.

Plzeňská teplárenská vykázala loni hrubý zisk přes 328 milionů korun, o pětinu nižší než o rok dřív, ale trojnásobný oproti plánu. Profit podniku, jehož většinu vlastní město Plzeň a 35 procent skupina EPH, výrazně srazil razantní nárůst cen emisních povolenek na vypouštění CO2. Firma, která loni utržila 3,17 miliardy Kč, meziročně mírně více, inkasovala 1,22 miliardy korun za teplo a 1,54 miliardy za elektřinu. Z loňského zisku vyplatila dividendu 198 milionů Kč, z toho šlo městu téměř 130 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky topení, topná sezona, zima, Plzeňská teplárenská, teplo, Plzeň, Česko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Energetický a průmyslový holding

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská teplárenská zahájila topnou sezonu, o čtyři dny dříve než loni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.