Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelé Plzně odhlasovali prodej pozemků na okraji Borského parku developerovi i přes nesouhlas občanů

Osmadvacet zastupitelů Plzně hlasovalo pro prodej městských pozemků na okraji oblíbeného Borského parku developerovi Romanu Kreuzigerovi staršímu. Bývalý cyklokrosový závodník chce u konečné trolejbusové linky 16, u bývalého sběrného dvora, postavit bytový dům s 52 byty. Proti záměru vystupují místní lidé, na zastupitelstvu se proti prodeji postavili zejména opoziční Piráti. Proti hlasovalo 10 zastupitelů, dva se zdrželi.

Takto hlasovali zastupitelé o prodeji městského pozemku pro výstavbu bytového domu 

Stavět na pozemcích na samém okraji parku umožnilo kdysi rozhodnutím město proto, že se tam původně plánovala stavba domova pro seniory tak, aby měli výhled přímo do zeleně parku a aby měli park snadno dostupný. Z toho ale později sešlo, upozornil opoziční zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL). Záměr prodeje pozemků město Kreuzigerovi přislíbilo před čtyřmi lety a uzavřelo s ním nájemní smlouvu. Loni na konci roku jeho projekt dostal pravomocné územní rozhodnutí. Místní občanské iniciativy ale se záměrem nesouhlasily. Vznikla i petice. Lidem se nelíbilo například zahuštění výstavby a také plánované kácení desítek stromů. Proti kácení stromů se postavil například i opoziční zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL).

Piráti proti prodeji argumentovali mimo jiné schválenými regulačními podmínkami pro dané území. „Předchozí zastupitelstvo v roce 2017 souhlasilo s tím, že budoucí bytový dům bude mít jen pět nadzemních podlaží," řekl Daniel Kůs (Piráti). Předložený projekt má ale nakonec ještě šesté ustupující zmenšené podlaží. „Není tam napsáno striktně pět pater ve schválených regulačních podmínkách. Technické úřady na ustupující šesté patro pohlíží jako na drobnou odlišnost, stejně tak i stavební odbor magistrátu i stavební odbor Plzeňského kraje,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf (ODS). 

Opozičním Pirátům se zdála nízká i cena 6300 korun za metr čtvereční, za kterou město pozemky o celkové výměře 3162 metrů čtverečních prodává. Celkem se jedná o sumu téměř 20 milionů korun s DPH to je celková kupní cena 24,1 milionu korun. Radní Šlouf ale namítl, že cena je obvyklá, určená osvědčeným znalcem, se kterým město už několikrát spolupracovalo. „Průměrná cena 6300 za pozemek, kde bude bytový dům, komunikace, zeleň, si myslím že je jedna z nejvyšších, kterou zastupitelstvo kdy odhlasovalo."

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) zdůraznil, že zmíněné pozemky se nenacházejí na území Borského parku. „Jsou tam sice náletové dřeviny, ale jsou tam vzrostlé stromy. Plní to funkci parku, lidé to berou jako park. Teď se ty stromy vykácí a postaví se tam megalomanský bytový projekt,“ dodal Pirát Pavel Bosák.  

S nesouhlasem se potýká i jiný Kreuzigerův projekt. Už léta usiluje o stavbu dřevěných objektů roztroušených na pozemcích, které v roce 2015 koupil v šumavském Zhůří. Proti stavbě v bývalé obci, zaniklé v 50. letech, se postavil nejen národní park, ale také ekologické organizace. Podle nich jsou opuštěné náhorní lučiny u Zhůří velmi cenné a stavby by zasáhly a poškodily stanoviště chráněné soustavou Natura 2000 a zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky prodej pozemků, zastupitelstvo, Borský parka, bytový dům, pozemek, Plzeň, Borský park, Roman Kreuziger, Česká pirátská strana, projekt, KDU-ČSL, ODS, Petr Náhlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Plzně odhlasovali prodej pozemků na okraji Borského parku developerovi i přes nesouhlas občanů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.