Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V soutěži stavba roku Plzeňského kraje zabodoval dokončený ambit Mariánské Týnice

Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2020 získal východní ambit kláštera Mariánská Týnice na severním Plzeňsku, Kulturní centrum - Pivovar Domažlice a atriový rodinný dům ve svahu v Plzni. Letos se do soutěže přihlásilo rekordních 40 staveb. Cenu veřejnosti získalo prodloužení tramvajové trati na Borská pole.

„V letošním roce se odborná porota musela vypořádat s návštěvou rekordního počtu 40 přihlášených staveb. Soutěžily stavby různých funkcí a velikostí. Mám radost, že polovina přihlášek byla z obcí a měst a všechny soutěžní stavby byly rovnoměrně rozprostřeny po území celého Plzeňského kraje. O kvalitě letošní soutěže svědčí i udělení tří hlavních titulů,“ sdělil předseda odborné poroty Miloslav Michalec.

Veřejnosti se poprvé představil nově postavený ambit a kaple v Mariánské Týnici

Trvalo to tři století, ale nakonec byl původní záměr architekta Jana Blažeje Santiniho úspěšně dokončen. Naprosto unikátní projekt, který nemá v západních Čechách a možná i v celé republice obdoby, už mohli obdivovat první návštěvníci v rámci...

U dostavby východního ambitu Mariánská Týnice porota ocenila mimořádný investorský počin a dokončení obnovy jedné z nejvýznamnějších architektonických památek v regionu i mimořádně příkladné řemeslné a výtvarné řešení. Stojí za ním renomovaný plzeňský Ateliér Soukup Opl Švehla, který se dlouhodobě orientuje na historické památky. Nový ambit kopíruje projekt Jana Blažeje Santiniho, který ho před zhruba 300 lety nedokončil.

Kulturní centrum – Pivovar Domažlice

Domažlické kulturní centrum v bývalém pivovaru porotce přesvědčilo dokonalým skloubením funkčnosti a moderního řešení stavby vzhledem k jejím památkovým hodnotám a stávajícímu urbanistickému řešení. Atriový dům ve svahu na Bílé Hoře v Plzni získal titul za inovativní a mistrovské zvládnutí prostorové organizace rodinného domu. Projektoval ho plzeňský ateliér Pro-story Jiřího Zábrana.

Atriový dům ve svahu, Plzeň

Martin Baxa (ODS) předal Cenu primátora Rekonstrukci víceúčelového sálu Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni za kultivované a soudobé řešení fasády, ozvláštněné nočním podsvícením, za výrazné interiérové úpravy a vytvoření důstojného nástupního prostoru. „Jako učitele mě pokaždé velmi potěší, když vidím, jak se mění prostředí pro žáky a studenty k lepšímu. V případě rekonstrukce sálu skvrňanského učiliště je to zvlášť skvělý počin. Místo vysloužilé, nudné budovy, která odkazovala na socialistická 70. léta minulého století, se nyní po rekonstrukci ocitáme v moderním, svěžím a dynamickým dojmem působícím interiéru. Stejně tak oceňuji vkusně upravený nástupní prostor. Věřím, že toto prostředí hodné 21. století bude i pro studenty inspirujícím a bude jim v něm dobře,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

I v letošním roce si vybírala svoji nejoblíbenější stavbu veřejnost. Nejvíce hlasů v internetovém hlasování a Cenu veřejnosti získalo Prodloužení tramvajové trati na Borská Pole v Plzni. Odborná porota udělila kromě titulů také další ocenění. Cenu poroty získala Rezidence Klostermann a Javor v Železné Rudě za komplexní přístup k úpravě centrální části významného sportovního a turistického střediska. Čestné uznání poroty si odnesla za rekonstrukci barokní stavby Revitalizace jezuitského kostela v Klatovech. Bytový dům Svornost v Plzni byl také oceněn Čestným uznáním. Třetí Čestné uznání bylo uděleno Revitalizaci Divadelní ulice v Klatovech za promyšlený návrh a realizaci dalšího nepřehlédnutelného veřejného prostranství v centru města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku, soutěž, Plzeňský kraj, architektura, Plzeň, Mariánská Týnice, kulturní dům, svah, Domažlice, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži stavba roku Plzeňského kraje zabodoval dokončený ambit Mariánské Týnice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.