Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud uložil 20 let vězení muži, který bojoval za separatisty na Ukrajině

Krajský soud v Plzni poslal na dvacet let do věznice se zvýšenou ostrahou sedmadvacetiletého Lukáše N. z Karlovarska. Muž se koncem července 2015 vydal na východní Ukrajinu do míst ovládaných separatisty z takzvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, které vyhlásily odtržení od Ukrajiny. Podle rozsudku se od nich nechal vyškolit, vyzbrojit a pak se s nimi aktivně zapojil do vojenských úkolů, včetně práce v rozvědce, strážní službě a hlídkování. Muž se na místě odvolal a stále tvrdí, že pouze pomáhal v kuchyni.

Verdikt není pravomocný. Muž, který je stíhán na svobodě, se odvolal. Za teroristický útok mu hrozilo 12 až 20 let vězení, protože ale jednal ve prospěch organizované zločinecké skupiny, sazba se o třetinu zvedla. Obhájce žádal zproštění obžaloby, případně posoudit jednání Lukáše N. jako trestný čin služby v cizích ozbrojených silách, kde je nižší sazba. Soud to odmítl.

Lukáš N. u soudu přiznal, že na Ukrajinu odcestoval i to, že pobýval v kasárnách separatistů. Odmítl ale, že by se s nimi účastnil bojových operací. Podle svých slov pracoval pouze na výcvikové základně jako civilní zaměstnanec, dělal pomocné práce a vypomáhal v kuchyni. U soudu vypověděl, že do Ruska odjel začít nový život s dívkou Natašou, s níž se seznámil na internetu. Hned v den příjezdu do Doněcka mu prý Natašini známí nabídli místo u doněcké armády, on ale přistoupil jen na práci civilního zaměstnance, aby si vydělal peníze. Být vojákem prý odmítl. Odvezli ho tedy hned ten den do kasáren, kde zůstal, vypověděl v lednu u soudu. Na Ukrajině byl do ledna 2016, kdy přejel do Moskvy, na české ambasádě požádal o vydání pasu a odcestoval zpět do Česka.

Usvědčující fotografie i videa

Mezi důkazy obžaloby, které muže podle soudu usvědčovaly, jsou ale mimo jiné fotografie, na kterých byl zachycen v uniformě a se zbraněmi. V jeho telefonu se nalezla videa z bojů a existuje rovněž videozáznam, na němž je dotyčný v uniformě a se zbraněmi vypráví ruským novinářům kde, jak a proč v Doněcku a Luhansku bojuje.

Soudu to obžalovaný ale vysvětloval tím, že mu výstroj půjčili a rozhovor poskytl za slíbené peníze. Dva tisíce rublů za rozhovor byly prý jediné peníze, které si v oblasti za celou dobu vydělal. O fotkách v uniformě řekl, že si výzbroj jen půjčil, z frajeřiny se vyfotil a chtěl "machrovat". Snímky dal i na sociální sítě a vydával se za vojáka, aby údajně nevypadal jako hlupák, který odjel na východ Ukrajiny škrabat brambory, řekl v lednu u soudu.

Tento týden je to už druhý muž, kterého české soudy potrestaly za účast v bojích proruských separatistů na Ukrajině. V úterý soud v Praze odsoudil k 20 letům vězení za účast na teroristické skupině a teroristický útok Jiřího Urbánka. Muž byl stíhaný jako uprchlý. Ze stejných činů byl v červnu zatím nepravomocně na 20 let odsouzen jako uprchlý Martin Kantor, v červenci Vrchní soud v Praze zpřísnil na 21 let vězení trest Alexeji Fadějevovi, oba se podle obžaloby zapojili do bojů na Ukrajině.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto YouTube/ Donbass Rose

Štítky soud, rozsudek, teroristický útok, bojové operace, boje na Ukrajině, separatisté, Ukrajina, věznice, Krajský soud v Plzni, Doněcká lidová republika, Luhanská lidová republika, Karlovarský kraj, peníze, uniforma, Jiří Urbánek, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud uložil 20 let vězení muži, který bojoval za separatisty na Ukrajině  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.