Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bobr zůstal uvězněný v nádrži na dešťovou vodu, pomohli mu záchranáři

Bobr spadl do bezpečnostního přepadu dešťové vody na čistírně odpadních vod ve Starém Plzenci. Vylézt ven už sám nedokázal. Naštěstí rychle zasáhli odborníci ze Záchranné stanice živočichů a zvíře vypustili zpět do řeky. Během letošního léta odchytávali bobry také městští strážníci, zavalití hlodavci se totiž zatoulali i do ulic rušného města.

„Jak se bobr do nádrže bez vody dostal, jsme nezjistili, ale sám vylézt ven opravdu nemohl. Na místo nás přivolala obsluha čistírny, která všechny nádrže v objektu pravidelně kontroluje,“ říká šéf Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. Na řadu tak přišel žebřík a podběrák. Během chvilky už bobra lapili a mohli ho vypustit zpět na řeku Úslavu.

Bobři nejsou v Plzni ničím výjimečným. Tuto sezonu se dokonce už několik exemplářů zatoulalo do ulic města. Na konci července se kolem druhé hodiny ráno bobr procházel po Americké třídě. Jen o pár dní dříve odchytávali policisté zhruba třicetikilového hlodavce nedaleko Pivovarské brány.

Ve všech případech zvířata strážníci úspěšně odchytili a vypustili je na nejbližší řeku. Výskyt bobrů na plzeňských tocích odborníci dlouhodobě monitorují.

„Podle zjištěných dat je populace bobra evropského v Plzeňském kraji na svém vrcholu, zejména mladí samci jsou kolikrát v rámci přirozené přírodní selekce vyhnáni mimo vodu a z teritoria domovských rodin, které si své území nekompromisně střeží. Za posledních deset let jsme dokonce zachytili i několik úhynů mladých samců, kteří byli pokousáni či zabiti jiným bobrem. I tak si příroda sama reguluje počty divokých zvířat v ekosystému,“ vysvětlil Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DES OP Plzeň

Štítky DESOP, záchranná stanice živočichů Plzeň, bobr, nádrž, povrchová voda, Starý Plzenec, léto, Plzeň, Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobr zůstal uvězněný v nádrži na dešťovou vodu, pomohli mu záchranáři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.