Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Včelám se daří i v centru města, úly na střechách městských budov mohou lidé sledovat online

První dva barevné úly vyrostly na střeše historické radnice na náměstí v Plzni už v roce 2019. O rok později už se radovali z prvních skleniček medu. V letošním roce přibyla dvě včelstva také na budově úřadu ve Škroupově ulici. To nejsou ovšem jediné úly na městských budovách – vždy po dvou včelstvech jsou umístěné také na 21. základní škole a v Centru robotiky. Včelám se zkrátka v městském prostředí daří, což mohou lidé sledovat také skrze webkamery. Vidět mohou život kolem úlů i uvnitř.

Včelám se daří nejen na venkově, ale i ve městě a příkladem může být plzeňská radnice. Těší mě, že ze samotného srdce Plzně jsme rozšířili včelstva i do další naší budovy magistrátu ve Škroupově ulici a na podzim budeme pokračovat budovou v Koterovské ulici na Slovanech,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa (ODS). Zároveň doplnil, že se podařilo v letošním roce na radnici a ve Škroupově ulici stočit na 60 kilogramů medu.

Na střeše plzeňské fakulty vnikla chytrá včelí laboratoř

Lze propojit včelín a chytré technologie? Právě tuto otázku si položili na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Umístili tedy dva úly na střechu a k nim i kamery a čidla, která budou včelstva nepřetržitě sledovat. Díky tomuto...

Že včely v Plzni dobře prospívají potvrzuje i včelař Pavel Mach. „Zřejmým dokladem je letošní stáčení medu, kdy medu ze včelstev v centru Plzně bylo více než z mých dalších míst v přírodě ve Kdyni či u zámku Kozel na Rokycansku. A v Centru robotiky byl zase med podstatně dříve než na jiných místech, důvodem byly pravděpodobně brzy kvetoucí keře kolem řeky,“ vysvětlil Mach.

Včely mají podle odborníků dolet až pět kilometrů a v centru města jsou pro ně zdrojem potravy nejčastěji parky a sadový okruh, kde je dostatek zeleně. Stejně tak nabízí dostatek živin i vnitrobloky. „Rozhodně mají včely v centru města dostatek potravy. Nevadí jim ani trvalý hluk, tomu se umí přizpůsobit, i když je nelze samozřejmě umístit do úplně frekventované ulice, včely si chrání svůj okruh přibližně pět až 20 metrů. Včelstva umisťujeme vždy po dvou, aby si vzájemně mohla vypomoci,“ doplňuje včelař.

Kdo chce nahlédnout do tajemství života včelstev, ten může sledovat jednotlivé úly přes TENTO webový odkaz.

„Včelstva na budovách města Plzně jsou sledována prostřednictvím technologie umělé inteligence a informace z úlů (obraz a zvuk) jsou analyzovány s pomocí neuronových sítí,“ říká Pavel Mach.

Pod každým úlem je také váha a je tak možné sledovat, kolik nektaru a pylu včely nanosily. V každém úlu je také senzor, který měří teplotu a snímá zvukový projev včel. „Tyto údaje je možné vidět i na grafu po jednotlivých dnech. Včelstvo je uvnitř a z venku sledováno kamerou. Všechna vyjmenovaná zařízení jsou buď na solární panel nebo baterie. S rozšířením na budovu v Koterovské počítáme v následujících měsících, nyní je nutné vybudovat bezpečnostní zábradlí na střeše, poté již můžeme instalovat včelí úly,“ dodal Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky med, včelaři, městské včelaření, včelí úly, střecha magistrátu, střecha, Plzeň, centrum města, radnice, včela, Pavel Mach, Martin Baxa, ODS, Plzeň 2-Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včelám se daří i v centru města, úly na střechách městských budov mohou lidé sledovat online  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.