Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Úrazů dětí ubývá, jejich nižší počet ale souvisí i s uzávěrou škol a sportovišť v důsledku pandemie

Více než 165 tisíc dětských klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) skončilo loni v péči lékařů kvůli zranění. Přesto, že jde o zdánlivě vysoké číslo, došlo v počtu úrazů dětí po mnoha letech k poklesu. Podle statistik pojišťovny se počty dětských úrazů zvyšovaly od roku 2014 a s tím rostly také náklady na jejich léčbu. Loňský rok byl zlomový. Jejich počet klesl oproti roku 2019 o 20 procent a náklady na ošetření úrazů dětí do 18 let se snížily o tři procenta.

V roce 2019 zaznamenala VZP celkem 206 586 úrazů dětských klientů, náklady na ošetření dosáhly výše 561 707 korun. Loni se do statistik dostalo 165 267 pacientů a náklady činily 542 996. „Myslím si, že na snížení počtu úrazů až o pětinu měla vliv především loňská jarní a podzimní uzávěra škol a sportovních činností kvůli pandemii. Ovšem, to, že děti nesportovaly, nebo sportovaly méně, se u nich může zase projevit u výskytu jiných nemocí,“ uvádí Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům.

Nejvíce úrazů si loni děti způsobily v září, pak v červnu a o letních prázdninách. „Mezi nejčastějšími úrazy byla poranění hlavy, zápěstí a ruky nebo poranění kotníku a nohy pod ním,” upřesňuje Ivan Duškov. Výjimkou ale nejsou ani říznutí či bodná zranění způsobená neodbornou manipulací s neži. Ze statistik dále vyplývá, že více si ubližují kluci než děvčata. Nejvíce úrazů si děti způsobí při sportování, zejména jízdě na kole či na kolečkových bruslích, skákání na trampolíně, pádech při turistice či aktivitách na letních táborech.

Ve snaze předejít dětským úrazům a nehodám spustila pojišťovna projekt nazvaný VZPoura úrazům. Je založen na edukačních setkáních žáků základních a středních škol s hendikepovanými pracovníky VZP. Tito lidé jsou sami po úrazu upoutáni na invalidní vozík nebo se s následky úrazu celoživotně potýkají. Z vlastní zkušenosti tak dobře vědí, jaké je to žít s trvalými následky po vážném zranění, a dokážou svou zkušenost předat dětem. V rámci školních besed se studenti neotřelou formou seznámí s problematikou úrazů, s rizikovostí určitých životních situací a poučí se o tom, jak lze vhodnými preventivními opatřeními omezit rizika úrazů na minimum.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky úrazy dětí, pojišťovna, prevence, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazů dětí ubývá, jejich nižší počet ale souvisí i s uzávěrou škol a sportovišť v důsledku pandemie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.