Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po měsících pátrání zadrželi policisté i druhého muže, který uprchl z karantény pro bezdomovce s covidem

Na útěku byl od poloviny března až do současné doby třicetiletý muž, který tehdy v Plzni uprchl ze speciálního karanténního centra pro bezdomovce nakažené covid-19. S osmadvacetiletým, rovněž nakaženým bezdomovcem, vylomili mříž v okně střeženého zařízení a oba utekli. Zatímco mladší muž se brzy dobrovolně a sám vrátil, druhého uprchlíka se podařilo zadržet až teď.  

Nařízenou Izolaci porušili oba muži 19. března okolo poledne, kdy samovolně opustili speciální karanténní budovu v Plzni. Teprve teď policisté oddělení hlídkové služby vypátrali třicetiletého muže ze severního Plzeňska v Plzni na Borech.

„Kriminalisté zadrženého muže obvinili ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a případem se dále zabývají. Za tento skutek mu v případě pravomocného odsouzení může hrozit až osmiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová.

Zajímavé důvody vedly k opuštění karanténního centra prvního z dvojice uprchlíků. I když byl muž se svým zdravotním stavem obeznámen, přesto měl izolaci porušit. Podle jeho slov byl důvodem stesk po své partnerce, která byla tou dobou také v izolaci, ale v jiném karanténním zařízení v Plzni. Zřejmě si svůj počin ale brzy rozmyslel, ještě se v den útěku vrátil zpět do karanténního zařízení. Tímto jednáním měl úmyslně šířit nakažlivou lidskou nemoc a takového jednání se dopustil za situace, kdy byl usnesením vlády České republiky vyhlášen na území České republiky nouzový stav. I jemu za jeho útěk hrozí vězení.

Proti zřízení karanténního centra protestovala veřejnost

Případ dvou plzeňských bezdomovců nakažených covidem vyvolal ve městě pořádné pozdvižení v době jarního lockdownu. Bezprostředně po jejich útěku město speciální karanténní centrum ve Školní ulici na Doubravce uzavřelo a nemocné bezdomovce přesunulo do karantény v Domově sv. Františka. O dva dny dříve do centra ve Školní ulici město s velkou pompou a pod přísným dohledem policie umístilo prvních sedm bezdomovců s covidem. Fungovalo tak opravdu jen velmi krátce. 

Cílem karanténního centra bylo udržet nakažené bezdomovce v izolaci od okolního světa, aby nemohli dál šířit nákazu a nepřišli do styku s dalšími lidmi. Dohled v uzamčeném areálu i okolí zajišťovala státní a nepřetržitě pak městská policie. Na chodu zařízení se podílely neziskové organizace. Proti zřízení centra ve Školní ulici s kapacitou 16 osob protestovali prostřednictví petice už loni obyvatelé Doubravky i vedení obvodu. Později protesty ještě zesílily.

Útěk nemocných bezdomovců vyvolal bouřlivou diskusi na jednání zastupitelstva

Útěk dvojice bezdomovců nakažených covidem z karanténního centra zřízeném městem pro osoby bez domova pak vyvolal také bouřlivou diskusi na březnovém jednání plzeňského zastupitelstva. Mnozí zastupitelé chtěli vědět, jak je možné, že oba muži tak snadno ze střeženého zařízení uprchli.

„Nejednalo se o klasické mříže. Jednalo se o tyč, která byla zazděná do boků oken. Byl požadavek ze strany partnerů, kteří se podílejí na provozu zařízení, aby tam nebyly v oknech přímo mříže. V maximální míře jsme se ale snažili ta okna zabezpečit tak, aby se dala otevřít, aby se jimi dalo větrat. Na klienty to ale nemělo působit jako vězení,“ vysvětloval tehdy radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD). Zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL) na to reagoval slovy, že ani v nemocnicích nejsou mříže. „Jde o nemocné lidi. Musíme zachovat naprostou humanitu v této oblasti.“

„Žádné zařízení pro osoby bez domova není střeženo nějakou ozbrojenou složkou, kde by na ty lidi volal někdo „stůj nebo střelím.“ Člověk bez domova je trestněprávně odpovědný jako každý z nás. Když se to zařízení budovalo, tak někteří říkali dokonce nedělejte z toho vězení,“ dodal zase zastupitel Pavel Janoušovec (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, covid, bývalá konzervatoř, uprchlý bezdomovci, zastupitelstvo Plzně, obvinění, šíření nakažlivé nemoci, bezdomovec, COVID-19, okno, Plzeň, KDU-ČSL, Česko, Plzeňský kraj, Martin Zrzavecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po měsících pátrání zadrželi policisté i druhého muže, který uprchl z karantény pro bezdomovce s covidem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.