Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První překládací stanice komunálního odpadu s podporou Plzeňského kraje už funguje

Nedostatečná kapacita a neustále rostoucí poplatky za likvidaci odpadu vedla Plzeňský kraj k podpoře projektu, jehož cílem je vybudování sítě překládacích stanic komunálního odpadu, který je možné dál energeticky využít. Svůj provoz už zahájila první překládací stanice v Černošíně s kapacitou 10 tisíc tun ročně. Bude se z něj vozit odpad do spalovny v Chotíkově u Plzně.

Překladiště komunálního odpadu v Černošíně vzniklo za více než 22 milionů korun Odtud pak bude odpad putovat do spalovny v Chotíkově, která má kapacitu 105 tisíc tun ročně a směřuje tam odpad z celého Plzeňského kraje. Vyrábí se z něj elektřina a teplo. Krajský úřad, který má překladiště v plánu odpadového hospodářství, na něj dal deset milionů korun, informoval o tom jednatel černošínské firmy Ekodepon Petr Strankmüller.

„Jde o první překladiště podpořené krajem, další bude velmi brzy v Němčičkách na Rokycansku a v Lazcích na Domažlicku. Podpora by měla být podobná,“ řekla předsedkyně krajského výboru pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS). Kraj se inspiroval v bavorském Schwandorfu, kde mají velmi podobné zařízení, které zahrnuje hlavně zpevněnou odvodněnou betonovou plochu, opěrné zdi, zásobníky na komodity a komunikaci.

„Systém překládacích stanic má podle nás hlavu a patu. Ukládání odpadu do země nepatří do 21. století. Tento způsob jejich likvidace je výrazně ekologičtější. To považuji za největší přínos,“ popisuje výhody vzniku překládacích stanic a následné likvidace odpadů Trylčová.

Z překladiště se už začal vozit odpad do spalovny v Chotíkově. „Letos tam dovezeme 5000 tun a v roce 2030, až bude zakázáno skládkování, dvakrát tolik,“ řekl Petr Strankmüller. Ekodepon, který kromě skládky provozuje také třídicí linku, kompostárnu a environmentální centrum pro školy, patří sdružení 35 obcí z Tachovska. Provozuje ještě skládku v Kladrubech a přes 20 sběrných dvorů.

„Kukačky (popelářské vozy), které vozí kolem sedmi tun, mají až tříčlennou posádku. Odpad sem přivezou a pak se naloží do dvou kontejnerů, kde se více slisuje. Jedna souprava s jedním řidičem pak veze na spalovnu 25 tun,“ vysvětlil vedoucí provozu Josef Pacola. Navíc se kontejnery vozí odpad mimo špičku spalovny a nemusí tam čekat ve frontě.

Podle Trylčové vyprodukuje kraj ročně 240 tisíc tun komunálního odpadu. „V třídění máme ještě rezervu, ale hlavně máme jako kraj výhodu ve spalovně, což nám ostatní kraje závidí," uvedla. Kraj, který už v roce 2019 podpořil černošínský projekt 280 tisíc Kč, si nechal zpracovat studii překladišť energeticky využitelného odpadu. Fungují v Klatovech, Horažďovicích a menší v Kralovicích.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš / Plzeňský kraj

Štítky komunální odpad, překládací stanice, spalovna, skládkování odpadu, odpad, Plzeňský kraj, Chotíkov, Černošín, Plzeň, Radka Trylčová, ODS, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První překládací stanice komunálního odpadu s podporou Plzeňského kraje už funguje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.