Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ruský investor přestavuje bývalou rotu pohraniční stráže u Železné Rudy na domov seniorů

Rozsáhlý areál bývalých kasáren pohraniční stráže Debrník na okraji Železné Rudy přestavuje ruský investor na soukromý domov pro seniory. Většina objektů už byla zbouraná, zůstala tam hlavní budova, kterou čeká rekonstrukce. Stavebníci k ní dobudují doprovodné objekty.

„V kontaktu s investorem nejsem, ale všechno běží podle harmonogramu a záměru schváleného stavebním úřadem. Neměl by tam být žádný problém," řekl starosta Filip Smola (ČSSD). Do revitalizace téměř tříhektarového areálu, vzdáleného dva kilometry od centra, vloží investor stovky milionů korun. Má tam být asi 100 pokojů i práce pro desítky lidí z rekreační oblasti. Projekt zahrnuje také kompletní přebudování cesty z městské části Alžbětín, která je na pozemku města i Lesů ČR. Silnici, kanalizaci, čističku, osvětlení i alej zaplatí investor.

„Věřím, že tam domov pro seniory bude. Bylo by to úžasné pro starší lidi z oblasti i pro zaměstnanost," řekl Smola. Podle informací místostarosty Petra Najmana (Volba pro Železnorudsko) už je zbouraný bývalý muniční sklad v areálu, čerpací stanice, čistička a kuchyně i kotce pro psy.

Zařízení bude komerční. „Slibovali nám, že to bude za rozumné peníze a že bude pobyt finančně únosný. Ale my do toho nemůžeme nijak vstupovat, protože je to soukromá iniciativa," uvedl Petr Najman. Nejbližší domov pro seniory je teď 34 kilometrů v Sušici, kam je v zimě špatná doprava, jedenáctitisícová Sušice navíc dává přednost vlastním obyvatelům.

Dvanáct let opuštěný areál koupil před šesti lety ruský podnikatel přímo od ministerstva vnitra, které podle Smoly město o prodeji neinformovalo. Železná Ruda by sice rotu koupit nemohla, o kupci se ale dozvěděla až na zastupitelstvu, kam přišel se studií.

Rota Debrník je největším brownfieldem ve městě, kde je možné stavět. Vede tudy frekventovaný hraniční přechod Debrník pro pěší a cyklisty přes Ferdinandovo údolí, národní parky Šumava a Bavorský les do Zwieselu nebo Bodenmaisu. Areál chtěl v roce 2010 koupit Plzeňský kraj, který si ale kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci vybral jiný objekt.

Areál roty zůstal ve vlastnictví ministerstva vnitra a do roku 2008 byl využíván Policií ČR. Od poloviny roku 2008 areál roty zůstal prázdný, město Železná Ruda požádalo o bezúplatný převod. Chtělo tam mít vstupní prostor pro návštěvníky šumavského národního parku. V roce 2016 MV prodalo areál soukromé osobě. Od roku 2019 byl areál prázdný a nevyužitý, ale v relativně dobrém stavu a elektronicky střežen.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto T. Parkan

Štítky Debrník, kasárna, pohraniční stráž, domov pro seniory, Šumava, přestavba, investor, Železná Ruda, Plesná, ČSSD, Ministerstvo vnitra České republiky, Lesy České republiky, Sušice, Policie České republiky, Alžbětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruský investor přestavuje bývalou rotu pohraniční stráže u Železné Rudy na domov seniorů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.