Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejhorší situace je nově v Plzeňském kraji, všude jinde epidemie koronaviru zpomaluje

Epidemie koronaviru sice v rámci republiky zpomaluje, nových případů na území Plzeňského kraje naopak přibývá. Situace je právě tady úplně nejhorší ze všech krajů. Za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 29 případů nákazy. V Praze, kde byla incidence dlouhodobě nejvyšší, počet pozitivních v přepočtu klesl na 27.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 508 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 833 osob. Zemřelo 1578 osob. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (197), následuje severní Plzeňsko (106), jižní Plzeňsko (86), Klatovsko (69), Rokycansko (19), Tachovsko (18) a Domažlicko (13).

V úterý laboratoře potvrdily 252 nakažených, před týdnem jich bylo o 49 méně. Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, je na nejnižší úrovni od konce června a nyní dosahuje hodnoty 0,86. Pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží deset dní. V Plzeňském kraji se naopak situace nelepší. Včera testy odhalily 38 případů koronaviru. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nemocných s covidem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je nejvyšší v Plzni, a to na hodnotě 36,59. Hned za ní je jižní Plzeňsko, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 36,15 nakažených. Na hodnotě 35,94 je Klatovsko. Oproti tomu nejlidnatější Praha má aktuálně 26,59 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Mapa ukazující počet osob s potvrzeným koronavirem za poslední týden podle okresů, zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Od začátku epidemie potvrdily laboratoře v celé repuvlice zemi 1 673 017 případů koronaviru, přes 98 procent lidí se z nákazy vyléčilo a 30 362 lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. V posledních šesti dnech ministerstvo zdravotnictví žádné úmrtí s covidem zatím neeviduje, údaje se ale při pozdějších revizích mohou změnit.

V nemocnicích bylo v úterý 52 pacientů s covidem, v těžkém stavu bylo osm z nich. Nad 50 stoupl počet hospitalizovaných v pondělí, předtím se od začátku července držel pod padesátkou, přičemž 10. a 11. července klesl na 25. Od začátku očkování aplikovali zdravotníci přes 10 milionů dávek, ukončené očkování má téměř 4,7 milionu lidí, tedy 43,8 procenta obyvatel v zemi. Ministerstvo zdravotnictví v přehledu dat uvedlo, že alespoň jednou dávkou bylo naočkováno 62,7 procenta obyvatel v ČR starších 16 let a 52,8 procenta této populace má očkování dokončené.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pandemie covidu-19, Praha, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, epidemie, Plzeň, očkování, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhorší situace je nově v Plzeňském kraji, všude jinde epidemie koronaviru zpomaluje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.