Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turistku ztracenou v hlubokém lese plném popadaných stromů hledali na Šumavě čeští i němečtí policisté

Po ženě, která se ztratila uprostřed hlubokých šumavských lesů, pátrali čeští i němečtí policisté. Nechyběl ani psovod s policejním psem a ze vzduchu prohledávala terén posádka policejního vrtulníku. Padesátiletá žena sama nahlásila, že se ztratila. Pak se ale její telefon odmlčel.

Turistka zavolala na tísňovou linku policie krátce před 22. hodinou. „Oznámila, že se ztratila v hlubokém lesním porostu v blízkosti českoněmeckých hranic na Železnorudsku. Němečtí a čeští policisté okamžitě začali po ženě pátrat. Na místo byly vyslány policejní hlídky, policejní psovod se služebním psem, byl přivolán i policejní vrtulník, a do pátrání se zapojili i členové horské služby a záchranářský kynolog,“ popsala akci mluvčí policie Dana Ladmanová.

Průzkum probíhal současně nejen na našem území, ale i na německé straně hranice. Němečtí kolegové vyslali do terénu své hlídky včetně dronu s termovizí. „Jelikož se žena nacházela v nepřístupném terénu, nebylo možno ji přesně lokalizovat. Zásadní roli pro včasné vypátrání ztracené ženy sehrála policistka z obvodního oddělení v Železné Rudě. Policistka byla s ženou v telefonickém kontaktu a podle popisu místa dokázala díky místní znalosti přesně určit pravděpodobnou lokalitu, kde by se mohla pohřešovaná nacházet,“ uvedla mluvčí policie.

Takto našel uprostřed lesa ztracenou ženu policejní vrtulník s termovizí

Získané informace železnorudská policistka okamžitě předala operačnímu důstojníkovi, který všechny hlídky nasměroval na určené místo. Asi dvacet minut před jednou hodinou ranní ženu lokalizoval vrtulník s termovizí na území Německa směrem za Fedinandovo údolím. Jelikož nebylo možno v dané oblasti přistát, určila osádka vrtulníku souřadnice, které předala kolegům. V uvedenou dobu žena již neměla dostupný mobilní telefon. Vzhledem k velkému množství popadaných stromů se policisté k ženě dostali zhruba po tři čtvrtě hodině od lokalizace vrtulníkem. Němečtí policisté pak ženu převezli k lékařskému vyšetření.

„Poděkování patří především policistce z obvodního oddělení v Železné Rudě, která podle popisu poznala místo, kde se ztracená žena nacházela a pátrací akce tak mohla mít dobrý konec. Apelujeme na turisty, kteří se pohybují v horském a členitém terénu a na neznámých místech. Doporučujeme pro případ nouze a pomoci, vždy mít řádně nabitý mobilní telefon,“ dodala mluvčí policie.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky ztracená turistka, pátrací akce, Šumava, policejní pátrání, vrtulník s termovizí, dron, les, terén, policie, Železná Ruda, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistku ztracenou v hlubokém lese plném popadaných stromů hledali na Šumavě čeští i němečtí policisté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.