Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Tuniska sevřeného lockdownem se vrátili čeští turisté, odletu na dovolenou do rizikové země rozhodně nelitovali

Domů z dovolené v Tunisku se vrátili zřejmě poslední čeští turisté, kteří do oblíbených destinací odlétali 4. července, tedy už v době, kdy se tam situace v souvislosti s koronavirovou pandemií prudce zhoršila. Ministerstvo zdravotnictví na přelomu června a července nejdříve zakázalo českým turistům cestoval do Tuniska, nakonec zákaz zrušilo a zmírnilo na důrazné nedoporučení. Se svými dojmy z pobytu v zemi s extrémním rizikem nákazy se nám svěřila Petra P. z Plzeňska.  

„Kupovali jsme si dovolenou do Tuniska v době, kdy to bylo ještě v pohodě. Když se situace nečekaně zhoršila, začali jsme to řešit. Cestovka byla ochotná vrátit nám peníze, nabídla i jinou destinaci. Ale ta by byla mnohem dražší, tak jsme se rozhodli, že pojedeme, když ministerstvo zdravotnictví zmírnilo původní zákaz,“ uvedla Petra P.  

Před odletem do Tuniska museli mít všichni cestující do letadla nejdéle 72 hodin staré PCR testy. To platilo i pro očkované. „V letadle i na letišti jsme museli mít roušky, letiště bylo úplně prázdné, byl tam jen personál a my. Po příjezdu do hotelového komplexu byla brána zavřená, otevřeli jí, zavřeli a ven už pak nikdo z nás nechodil. Když jsme přijeli, bylo tam z Česka asi 70 dospělých a 30 dětí. Byli tam ještě Poláci, Němci, pár Rusů. Celkem tam bylo asi něco málo přes 200 hostů. Hotel má kapacitu 3000 lidí. Když jsme odjížděli, tak zůstalo jen pár Němců i Rusů, všichni Češi odjeli. A to včetně delegátů cestovní kanceláře. Některým turistům z Česka byl pobyt zkrácen a dostanou zpátky poměrnou část peněz,“ konstatovala žena z Plzeňska.

Pobyt v hotelu Le Solleil Bella Vista probíhal podle slov české turistky naprosto v pohodově. „Všude byla k dispozici desinfekce, dbalo se velmi na hygienu, zaměstnanci hotelu byli testováni denně, někteří z nich ani neopouštěli hotel. Strava byla naprosto v pořádku. Z hotelu bychom asi ven mohli, ale nikdo nikam raději ven nechodil. V těch posledních dnech pobytu udělalo Tunisko lockdown, obou měst v okolí hotelu. Místní nemohli chodit ani na jejich veřejné pláže. Policisté to kontrolovali na pláži, kde jezdili na čtyřkolkách, ale i na moři lodí. Hoteloví klienti do vody mohli, hlídala to hotelová ochranka po celou dobu našeho pobytu.“

Čistota uvnitř hotelového komplexu byla podle slov české turistky doslova omračující. Každé ráno tam probíhalo testování zaměstnanců, kontrolovala se čistota nejvíce exponovaných míst. „Například na barech se denně dělaly stěry, neustále dokola se čistily desinfekcí, všechno se pořád kontrolovalo. Nepřetržitě byla přítomna hygienická služba. Personál měl stále roušky, kuchaři a číšníci vedle toho i rukavice. Při servírování jídla nebyla úplná samoobsluha, za skleněným pultem si člověk ukázal na to, co chce, obsluhující mu to nandali. Na nic se nesahalo rukama,“ popsala opatření Petra P.  

Před odletem z Tuniska přišel lékař nasmlouvaný cestovkou a všem lidem dělal antigenní testy, za které se platilo 500 korun. Všichni byli v pořádku. „Po příletu do Česka jsme museli mít vyplněný příjezdový formulář a předběžnou objednávku na PCR test, který se měl uskutečnit do 24 hodin u všech lidí, kteří se vraceli zpátky a neměli minimálně 14 dní od aplikace druhé dávky očkování. Kde nebyl očkovaný, musel po příletu do karantény. Původně se mluvilo o pětidenní karanténě pro všechny. Těsně před odletem domů se to změnilo. Očkovaní už nepotřebovali PCR testy a nemuseli do karantény. Pro neočkované se naopak karanténa prodloužila na 10 dní,“ dodala Petra P., která rozhodně nelituje toho, že na dovolenou odcestovala i když ze všech stran slyšela, aby nikam nejezdila.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petra P.

Štítky dovolená, Tunisko, lockdown, turisté z Česka, pobyt v Tunisku, epidemie, koronavirus, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeňský kraj, hotel, karanténa, Česko, PCR Test, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Tuniska sevřeného lockdownem se vrátili čeští turisté, odletu na dovolenou do rizikové země rozhodně nelitovali  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.