Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Koupaliště v Plzeňském kraji mají dobrou vodu, průhlednost místy snížil déšť

Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají stále vodu vhodnou ke koupání, zhoršenou jakost zaznamenali hygienici jen na koupališti v Anníně na Klatovsku a v Košuteckém jezírku v Plzni. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase nabízí plavcům kvalitní vodu plzeňské bolevecké rybníky a také přehrada Hracholusky. Průhlednost vody v rybnících a nádržích místy zhoršil nedávný déšť a splach z polí. Sinice ale zatím plavcům na sledovaných vodních plochách nehrozí.

V přehradě Hracholusky se kvalita vody za poslední týden výrazně zhoršila, průhlednost poklesla u hráze ze čtyř metrů v minulém týdnu na současných 1,9 metru. „Zatím se nejedná o sinice, které by zákal způsobovaly, ale jsou to běžné hygienicky nerizikové řasy. Předpokládáme, že příčinou je výrazný přítok povrchových vod po srážkách, které zásobily povrchovou vodu živinami. Sinice se zatím vyskytují jenom mírně v horních partiích nádrže, v dolní části zhruba od silničního mostu dolů významně nalezeny nejsou," popsal Jindřich Duras. Teplota vody na Hracholuskách je dnes u hráze 23 stupňů.

Lepší kvalitu vody než jiné roky má nyní nádrž České údolí u Plzně, která každoročně trpí výrazným zamořením sinicemi. „České údolí propláchla přívalová voda a má nyní hnědou vodu - dílem je to zákalem z polí, dílem je to vegetační zákal rozsivek, které se v živinami bohaté vodě rozběhly," řekl Duras. Zárodky sinic velká voda odplavila do Berounky a jejich další rozvoj se odkládá možná až na srpen, takže po usazení rozsivek lze na Českém údolí očekávat přechodné zlepšení kvality vody a zvýšení její průhlednosti, než se časem nádrž vrátí ke svému normálu, tedy k nízké průhlednosti vody a slabé vhodnosti pro koupání, uvedl hydrobiolog.

Dobrou vodu nabízejí Bolevecké rybníky v Plzni. Velký bolevecký rybník trpí stále nedostatkem vody, aktuálně mu chybí asi 1,15 metru. Vodní rostliny se rozvíjejí pozvolna. „Kvalita vody je z pohledu koupání výborná, přestože rybník není tak průhledný, jak jsme byli vždy zvyklí. Průhlednost je zhruba 1,4 metru," řekl Duras. V celé Bolevecké rybniční soustavě jsou podle něj nejlepší podmínky pro plavce na Seneckém rybníku, který se celý po srážkách v květnu a červnu naplnil, vodu má průhlednou do víc než dvou metrů.

V Třemošenském rybníku je mírný hnědý vegetační zákal a průhlednost výrazně přes jeden metr, podobně je na tom Šídlovský rybník s průhledností mezi jedním a dvěma metry a vodou vhodnou ke koupání. „Kamenný rybník je jakási stálice v dobré kvalitě vody s vodou zbarvenou hnědě rašelinovými látkami," doplnil Duras. Košutecké jezírko má průhlednost přes jeden metr a kvalita vody bude záležet na tom, jestli splachy po srážkách nepodpoří rozvoj řas, případně sinic v jezírku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Barborková

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, rybník, Plzeňský kraj, plavec, Plzeň, Hracholusky, okres Klatovy, Annín, České Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Plzeňském kraji mají dobrou vodu, průhlednost místy snížil déšť  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.