Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Železniční stanice v Horažďovicích prošla obnovou, stejně tak její okolí

Správa železnic (SŽ) dokončila rok trvající opravu stanice Horažďovice, za více než 22 milionů korun. Hlavním cílem bylo zabránit vlhnutí budovy, snížit náklady na údržbu i vytápění a zlepšit hygienické standardy třech bytů ve vyšších podlažích.

„Hlavním účelem stavebních a technických úprav bylo zabránit degradaci nosného zdiva a krovu v důsledku zvýšené vlhkosti. Opraveno bylo kompletní technické zařízení budovy, včetně přípojky na splaškovou kanalizaci. Čekárna pro cestující má novou dlažbu, výmalbu i mobiliář. K dispozici mají také zcela nové veřejné toalety s automatem umožňujícím i bezkontaktní platbu," popisuje mluvčí SŽ Radka Pistoriusová

Nová jsou také všechna okna, která respektují historický ráz budovy. Celková renovace fasády zkombinovala principy současné moderní architektury a snahu o co největší přiblížení vzhledu, jaký měla železniční stanice začátkem 20. století.

Je to skvělé, že se to povedlo, bylo to nevzhledné. Vstup do města teď vypadá jinak. Je to čisté, jsou tam nové čekárny a sociální zařízení," říká nadšeně starosta pětitisícového města Michael Forman (ObčanéHD). Stanice je na vedlejší trati do Sušice a Klatov, na hlavní linii Plzeň - České Budějovice je stanice Horažďovice předměstí. „Tam lidé vystoupí a musí přestoupit na přípoj do Horažďovic-města," popisuje. Místní by velmi kvitovali, pokud by vlaky RegioPanter z Plzně do Horažďovic předměstí byly protažené do Horažďovic. „Lidé to relativně hodně využívají, ale ty divné přípoje jsou pro ně překážkou cestování po železnici," dodal.

Opravy se dočkalo také technické zařízení, kanalizace, vyměnila se krytina a zastřešení nad peronem. „Z okolí byly odstraněny nevzhledné plechové buňky, prostor získal parkovou úpravu a nový mobiliář," vyjmenovává Pistoriusová. Kvůli připravované modernizaci trati z Horažďovic do Sušice bude ještě dobudován komfortní přístup k vlakům.

SŽ letos podle mluvčí zrekonstruuje nebo opraví 114 výpravních budov na nádražích v ČR za více než dvě miliardy korun. Do konce června jich dokončila 28, z toho v Plzeňském kraji ještě Žihli, Sušici, Kolinec, Nýrsko a Blovice.

Největšími akcemi jsou rekonstrukce rozsáhlých budov v krajských městech, zpravidla památkově chráněných. Před několika týdny začala obnova v Plzni. Z dalších větších nádraží, kde probíhají stavební práce, je to v Plzeňském kraji Pačejov na Klatovsku, a to včetně kolejišť a nástupišť, hotovo bude koncem roku. Ve druhém pololetí odstartuje oprava budov v Horšovském Týně a Kdyni na Domažlicku, v Přešticích a Mladoticích na Plzeňsku. Všechny skončí v první polovině roku 2022. SŽ dále do konce roku zrekonstruuje nádražní veřejná WC ve více než 60 lokalitách ČR. Jde hlavně o krajská města, stanice s více než 4000 cestujícími a o přestupní terminály.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky nádraží, rekonstrukce, Horažďovice, Správa železnic výpravní budova, Správa železniční dopravní cesty, Plzeň, Plzeňský kraj, Sušice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční stanice v Horažďovicích prošla obnovou, stejně tak její okolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.