Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bolevecký rybník prý skutečně vysychá, pokles hladiny nesouvisí s výstavbou domů na jeho břehu

Pokles hladiny Velkého Boleveckého rybníku v Plzni nesouvisí s nedávnou výstavbou bytových domů na jeho břehu, i když jejich sklepy permanentně zaplavuje voda, která se musí odčerpávat. Hlavním problémem úbytku vody z Boleváku je sucho, konstatoval na jednání plzeňského městského zastupitelstva technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Město připravuje projekt, kterým by se do Boleváku přiváděla voda z řeky Berounky, aby se hladina nejoblíbenějšího přírodního koupaliště opět zvýšila.

„Stále existuje velká část Plzeňanů, kteří věří, že tam ta spojitost je. Máme informativní zprávu o tom, jak to je ve skutečnosti. Můžeme vyloučit se stoprocentní jistotou, že by hladina Boleváku byla ovlivněna s výstavbou bytových domů. Je mi líto, že majitelé těch nových domů mají ve sklepech vodu,“ řekl náměstek Pavel Šindelář.

Na jednání zastupitelstva vystoupil Petr Hrabák z firmy DHI, který podrobně vysvětlil, co se na Boleváku v posledních letech děje. Podle jeho slov se už v 70. letech minulého století narušily prameny přivádějící vodu do rybníka v souvislosti s výstavbou kanalizačního sběrače. Další pokles hladiny pak pokračoval intenzivně v posledních letech. „Vypařuje se z plochy více vody, než tam přiteče,“ vysvětlil Hrabák. S tím souhlasil i zastupitel Petr Suchý (TOP 09), který se problematikou vody v Plzni a okolí dlouhodobě zabývá. „Pokles hladiny Boleváku souvisí s klimatickými podmínkami. Ta věc souvisí s počasím,“ řekl Suchý.  

Dále pak Hrabák reagoval na otevřený dopis stavaře Karla Harta, který koncem května upozornil na to, že čtyři nové bytové domy na břehu Boleváku mají své základy založené pod úrovní, respektive byly pod úrovní hladiny rybníka. Základy domů podle Harta zatopila voda na principu spojených nádob a developer tak stavěl uprostřed přelitého Boleváku. Vody se zbavoval pomocí čerpadel. Dále Hart uvedl, že nedaleko domů je kanalizační kolektor pro odvod dešťové vody do kanalizace. A právě tam se měla vybourat díra, kudy se odváděla voda ze zatopených základů domů.

„V lednu 2018 při stavbě domů docházelo k zatápění základové jámy, bohužel stavitelé prokopli kanalizační sběrač, aby to odteklo. Monitoring hladiny ve sběrači se prováděl. Došlo tam ke zvýšení hladiny v řádech centimetrů v důsledku vypouštění toho bazénu, který tam vznikl v důsledku stavby bytového komplexu Panorama,“ řekl Hrabák.

Následně se v minulých dnech provedlo několik odběrů vody, která aktuálně vytékala z opětovně proraženého otvoru v kanalizačním kolektoru. „Voda obsahovala výrazný podíl dusičnanů. To indikuje, že jde o vodu z polí na severním svahu Mikulky. Ta se vsáknutím do půdy a přirozeným spádem území dostala do prostoru stavby a zde po výkopu při zakládání domů začala vyvěrat. Jde o vliv hnojení. Kdyby voda z Boleváku měla infiltrovat do podzemí bytového komplexu, měla by minimální obsah dusičnanů,“ upozornil Hrabák.

„Pokaždé, když jsme našli díru v kanalizačním sběrači, tak jsme to nahlásili policii. Ta to odložila poprvé, teď čekáme, zda se jí podaří ztotožnit pachatele. Mrzí mě, že Vodárna Plzeň má majetek, který byl poškozen. Ani za jednu z těchto skutečností nemůže město Plzeň, ani Vodárna Plzeň,“ zmínil náměstek Šindelář. Reagoval tak na dotaz zastupitele Petra Náhlíka (KDU-ČSL), který chtěl vědět, zda investor bytových domů obdržel nějakou pokutu, když tam už dvakrát porušil všechny předpisy týkající se zakládání staveb.  

Pirátský zastupitel Pavel Šrámek upozornil na to, že voda ve sklepích zmíněných domů stále je a jejich majitelům, kteří nic takového dopředu samozřejmě netušili, to snižuje cenu jejich investice. „Těm lidem se musí pomoci co nejdříve. Šlo by tam postavit na pozemcích města nějakou přečerpávací stanici, která by těm lidem pomohla,“ ptal se Šrámek.  

Náměstek Šindelář připustil, že vlastníci bytů jsou ve špatné situaci. „Ta čerpací stanice by opravdu mohla stát na pozemku města. Neměla by to rozhodně být investice města. Vodárna Plzeň si nemůže dovolit, aby ta voda odtékala dál do kanalizačního sběrače. Ta voda tam nepatří. Pokud sběrač zazdíme, lidem tam ta voda zase nateče zpátky. Zatím se to musí nechat. Je třeba to co nejdříve vyřešit. Ale s investorem domů,“ zdůraznil Šindelář.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Hart + Plzen.eu

Štítky Bolevecký rybník, stav vody, ilegální odvod vody, kanalizace, zastupitelstvo, čerpání vody, dům, stavba, Pavel Šindelář, rybník, Plzeň, ODS, Berounka, Velký Bolevecký rybník, Pavel Šrámek, Petr Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolevecký rybník prý skutečně vysychá, pokles hladiny nesouvisí s výstavbou domů na jeho břehu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.