Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zoologická zahrada oslavila křtiny malé velbloudice, dostala jméno Nayla

Samička velblouda dvouhrbého přišla na svět začátkem března. Pro její matku Kaylu je to již třetí mládě a v pořadí je malá Nayla 21. odchovávaným velbloudem v plzeňské zoo. Novodobá historie chovu sahá do roku 1994, kdy zahrada získala první tři kusy z Ústí nad Labem.

Z narození malé velbloudice se ošetřovatelé v Plzni zaradovali 3. března. Matkou Nayly je sedmiletá Kayla ze Zoo Lešná. Otcem je devatenáctiletý Mulisák z brněnské zahrady, který již zplodil devět potomků. V současné době chová plzeňská zoo pětičlenné stádo. Čtyři samice a jednoho samce.

„Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v plzeňské zoo na Lochotíně rokem 1994, dovozem samic Goldie a Gappy z Liberece a samce Haštala z Ústí nad Labem. Stali se velmi populárními a v roce 1997 se narodilo první mládě, Josefína. Po čase nahradil Haštala samec Mulisák a oba se dosud zasloužili o 19 mláďat,“ uvedl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Kaylu slavnostně pokřtil plzeňský radní Vlastimil Gola se svou dcerou Denisou Sovkovou. V minulosti se kmotry mláďat se stali například hráči FC Viktorie Plzeň nebo slovenští rockeři z kapely Horkýže Slíže. Samici Josefínu v roce 2018 pokřtili slavní muzikanti Nightwish.

Slavná Josefína získala přezdívku Emppu podle finského kytaristy Emppu Vuorinena.

„Velbloudi jednohrbí i dvouhrbí byli v Plzni chováni průběžně od éry zoo v Doudlevcích od 50. let. V současnosti doplňuje samce Mulisáka samice Kayla ze Zlína, samice ze Zoo Ostrava Terezka a nejmladší Sisi ze Zoo na Hrádečku. V roce 2019 odchovala Kayla mládě, které bylo zároveň 20. odchovávaným velbloudem v Plzni. Je to samice Aiko, který nyní žije v Zoo na Hrádečku,“ shrnul Vobruba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, křtiny, velbloud, mládě, Ústí nad Labem, zahrada, Martin Vobruba, Zoologická zahrada Zlín, FC Viktoria Plzeň, Lochotín, Horkýže Slíže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada oslavila křtiny malé velbloudice, dostala jméno Nayla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.