Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Únik toxických látek má třetí oběť, případem se už zabývají kriminalisté

, aktualizováno 19. června 2021, 13:39

Páteční únik toxických látek v areálu firmy v Plzni-Skvrňanech má třetí oběť. Dnes v nemocnici zemřel jeden z mužů, který byl vážně zraněn. Novinářům to řekla administrátorka fakultní nemocnice v Plzni Libuše Kufnerová. Stav druhého zraněného muže se podle ní mírně zlepšil a je ve stabilizovaném stavu, zdravotníci plánují jeho přesun z intenzivní péče na standardní oddělení. Plzeňští kriminalisté v případu zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Nebezpečné chemikálie unikly v areálu firmy, která se zabývá čištěním tekutých průmyslových kalů. Únik látek zasáhl sedm lidí. Tři odešli z objektu sami, čtyři museli záchranáři resuscitovat, dva z nich týž den v nemocnici zemřeli, další podlehl těžkým zraněním dnes. Všichni zasažená byl byli muži ve věku 40 až 60 let. Záchranáři vyhlásili hromadné postižení osob. Obyvatelé v okolí únik neohrozil, nebezpečné látky se nedostaly ani do kanalizace. Hasiči v pátek lidem přesto preventivně doporučili, aby nevětrali.

Generální ředitel firmy SUEZ, kde k neštěští došlo, ve svém vyjádření uvedl, že firma spolupracuje s policií a musí co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo. Firma podle něj kontaktuje rodiny dvou zemřelých a nabídne jim pomoc.

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co se přesně se na místě odehrálo," uvedl v prohlášení Zdeněk Horsák.

Firma již postavila ze svých odborníků dva týmy, které budou zjišťovat příčiny neštěstí, aby se nic podobného nemohlo nikdy opakovat Na místo se podle Horsáko dostanou nejdříve dneska nebo v neděli. Vzhledem k smrtelnému zranění dvou pracovníků budou na místě nejdříve pracovat kriminalisté a zajišťovat maximální množství stop. „Jeden náš tým je už v Plzni, už částečně pomáhal hasičům při řešení problému. Druhý tým jsem postavil v Brně, tam se připravuje veškerá projektová dokumentace, veškeré věci, co o tom víme, dělají se tam nějaké scénáře, co se mohlo stát," vysvětlil ředitel.

Mluvčí společnosti Kateřina Kodadová řekla novinářům, že firma dál zjišťuje příčiny tragédie. Od pátku jsou v kontaktu s rodinami obětí i s vyšetřovateli. „S vyšetřovateli plně spolupracujeme a poskytujeme požadovanou součinnost. V současné době jsou i nadále shromažďovány veškeré dostupné podklady, abychom zjistili příčiny této tragické události," uvedla.

První informace nebude mít firma podle ředitele dřív než v pondělí. „Plzeňští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a prověřují veškeré okolnosti. Ve věci budou vyžádány znalecké posudky," doplnila policejní mluvčí Michaela Raindlová. Během dne policisté prováděli výslechy a ohledali místo činu. Vyšetřování bude podle mluvčí pokračovat i v příštích dnech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky únik chemikálií, hasiči, záchranáři, Plzeň, SUAS, Fakultní nemocnice Plzeň, jed, Suezský průplav, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únik toxických látek má třetí oběť, případem se už zabývají kriminalisté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.