Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dříve zapovězené místo se poprvé otevře veřejnosti, nahlédněte i vy do historické vodárny

Vodojem Homolka s úpravnou vody začal Plzeňanům sloužit už v roce 1889, tehdy se dokonce uskutečnil historicky první odběr vody z řeky Úhlavy, která zásobuje město vodou dodnes. Stavba platila za naprostý technický unikát a vyšla na milion zlatých. Nyní Vodárna Plzeň poprvé zpřístupní okolí vodojemu veřejnosti a nechá zájemce nahlédnout také do historické Chabalovy filtrace.

„Skalnatý vrchol, porostlý řídkou travinou, byl pastvinou ovcím a eldoradem dětí. Na svazích pak, zejména při západním úpatí, pečlivě spravována byla úrodná pole doudleveckých občanů. V dávných dobách vedla tudy důležitá cesta na Hradiště, kde byla stará tvrz a na polích pod Homolkou staré pohřebiště. V roce 1886 objevilo se na Homolce několik lidí, kteří se procházeli, vytyčovali a proměřovali celý terén mezi řekou a vrcholem,“ těmito slovy popsal naprosté začátky plzeňské vodárny její první ředitel Karel Werstadt.

Vodárna v Doudlevcích v roce 1889

Úpravna vody na Homolce byla ve své době opravdu revoluční počin a tomu odpovídala i hodnota projektu, což by v přepočtu na dnešní dobu dělalo čtvrt miliardy korun. Její realizace byla dokončena za jeden a půl roku. „Je to výjimečné místo, kam byl 132 let zapovězený přístup z důvodu ochrany citlivého uzlu systému zásobování pitnou vodou pro velkou část Plzně a následně dalších připojených lokalit," uvedl generální ředitel Vodárny Jiří Kozohorský.

Program u vodojemu představí Pecha KuchaNight 

Okolí vodárny se zpřístupní 25. června během 34. Pecha KuchaNight. U historické vodárny se vystřídá devět inspirativních tvůrců od architektury až po kavárenství, kteří přednesou své příběhy a vize. Mezi nimi bude například držitel ceny Thálie Pavel Režný, choreografka Petra Parvoničová, designérka Markéta Kalivodová a další. Kapacita je omezená na 500 diváků.

„Homolka je jediný parkový kopec v širším centru Plzně. V řadě měst jsou tyto kopce přístupné, dokonce i ty s vodárnou. Samozřejmě tady to má jiná pravidla. Je taková vize, že by se to jednou mohlo povést," říká hlavní organizátor Jakub Mareš, předseda plzeňského spolku mladých lidí K světu.

Akce začne ve 20:20 koncertem mladé kapely a prezentace budou od 21:30. Kromě toho budou moci návštěvníci nahlédnout také do historické Chabalovy filtrace z let 1924‐1926.

Jde o krásnou vodohospodářskou stavbu, která byla svou čtyřstupňovou pískovou filtrací v době svého vzniku technickým unikátem, a byla provozována do konce 1997. Prostory dnes využívá soukromá firma k chovu a prodeji ryb,“ dodala mluvčí Vodárny Dana Veselá.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vodárna Plzeň | Zdroj Vodárna Plzeň

Štítky vodárna, vodojem, Homolka, historie, úpravna vody, Plzeň, filtrace, Úhlava, Jakub Mareš, Pavel Režný, Doudlevce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dříve zapovězené místo se poprvé otevře veřejnosti, nahlédněte i vy do historické vodárny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.