Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firma, kde chemikálie usmrtily dva lidi, nabídne pomoc jejich rodinám

Plzeňská společnost SUEZ, která se zabývá zpracováním tekutých průmyslových kalů, zatím přesně neví, proč došlo k úniku jedovatých látek. Chemikálie na bázi síry vážně zasáhly v pátek dopoledne čtyři zaměstnance, dva z nich později v nemocnici zemřeli. Generální ředitel Zdeněk Horsák uvedl, že firma spolupracuje s policií a musí co nejrychleji zjistit, co přesně se na místě odehrálo. Vyjádřil lítost v souvislosti se zasaženými zaměstnanci a uvedl, že firma se snaží co nejrychleji kontaktovat rodiny dvou zemřelých a nabídnout jim pomoc.

Nebezpečné látky unikly v prostorách firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly. Na místě se otrávilo několik lidí, čtyři muži skončili v bezvědomí, dva z nich bohužel nepřežili. Zbývající jsou v nemocnici na jednotce intenzivní péče a jejich...

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co se přesně se na místě odehrálo," uvedl v prohlášení Horsák.

Mluvčí firmy Kateřina Kodadová potvrdila včerejší dopolední únik nebezpečných látek na bázi síry do jedné z provozních budov v čistírně odpadních vod v Plzni-Skvrňanech. „Přímo v budově byli v ten okamžik čtyři naši zaměstnanci. Dva z nich záchranáři resuscitovali a převezli je do plzeňské nemocnice, moc bychom si přáli, aby byli v pořádku. Bohužel musím také potvrdit, že zemřeli dva naši kolegové, kteří v čistírně pracovali," uvedla.

K neštěstí došlo na plně automatizované lince

Lidé by vůbec do automatizovaného procesu ani do dávkování chemikálií neměli zasahovat. Firma SUEZ, kde se neštěstí stalo, má v Česku čtyři čističky odpadních tekutých kalů. Ztím netuší, co bylo příčinou úniku vysoce koncentrovaných chemikálií na bázi síry. Firma postavila ze svých odborníků dva týmy, které budou zjišťovat příčiny neštěstí, aby se nic podobného nemohlo nikdy opakovat. Ve firmě ještě večer dokončovali zásah hasiči a řešili poslední problémy výparů.

„Byl tam uvnitř zástupce dodavatele, který nám tu linku stavěl, celé to prohlédl. Linka vypadá, že je v pořádku," řekl Horsák, který přijel v podvečer do Plzně z Moravy. Kromě odhalení příčiny neštěstí je podle něj pro firmu prioritou nabídnout pomoc rodinám postižených zaměstnanců. „Asi to nejdůležitější je teď postarat se o pozůstalé a o lidi, které máme v nemocnici. Jsme s některými v kontaktu, pracujeme na tom, abychom zmírnili bolest, kterou musí prožívat," uvedl Horsák. Podle něj chemikálie zasáhly čtyři muže ve věku od 32 do 54 let.

Firma sestavila expertní týmy

Firemní týmy se na místo dostanou podle něj nejdříve v sobotu odpoledne nebo v neděli. Vzhledem k smrtelnému zranění dvou pracovníků budou na místě nejdříve pracovat kriminalisté a zajišťovat maximální množství stop. „Jeden náš tým je už v Plzni, už částečně pomáhal hasičům při řešení problému. Druhý tým jsem postavil v Brně, tam se připravuje veškerá projektová dokumentace, veškeré věci, co o tom víme, dělají se tam nějaké scénáře, co se mohlo stát," dodal Horsák. Oba týmy se o víkendu spojí a až to policie umožní, začnou zjišťovat, co se stalo. První informace nebude mít firma podle ředitele dřív než v pondělí.

K celé události došlo v pátek před jedenáctou hodinou dopoledne. Vysoké koncentrace nebezpečných látek zasáhly celkem sedm lidí. Tři muži dokázali objekt opustit sami, čtyři museli záchranáři oživovat. Kvůli úniku a následné likvidaci nebezpečných látek museli policisté dočasně uzavřít Vejprnickou ulici.

Mluvčí krajských hasičů Petr Poncar uvedl, že nikdo z obyvatel nebyl v ohrožení a že se nebezpečné látky nedostaly do kanalizace. Hasiči provedli průzkum objektu, aby vyloučili možnost, že by byl ještě někdo uvnitř. Dále jsme provedli kontrolu PH faktoru směsi, z níž se směs plynů - převážně siřičitanů a sirovodíku uvolňovala. Obyvatelé v okolí byli varováni, aby zbytečně nevětrali,“ popsal během zásahu Poncar.

Firma SUEZ Česká republika působí v odpadovém hospodářství, ve vodárenství a v řešení pro úpravu pitné vody a odpadních vod. Ve využívání odpadů spolupracuje s průmyslovými podniky, městy a obcemi, sektorem služeb, s velkými i malými firmami. Ročně firma využije 145 tisíc tun odpadu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS PK

Štítky únik chemikálií, hasiči, záchranáři, Plzeň, SUAS, rodina, nemocnice, Suezský průplav, nebezpečná látka, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma, kde chemikálie usmrtily dva lidi, nabídne pomoc jejich rodinám  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.