Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z areálu firmy unikly nebezpečné plyny, dva lidé zemřeli

, aktualizováno 18. června 2021, 16:50

Nebezpečné látky unikly v prostorách firmy, která zpracovává tekuté průmyslové kaly. Na místě se otrávilo několik lidí, čtyři muži skončili v bezvědomí, dva z nich bohužel nepřežili. Zbývající jsou v nemocnici na jednotce intenzivní péče a jejich stav je velmi vážný. Na situaci a nepříjemný zápach si v této lokalitě stěžovali lidé už včera, kdy došlo na čističce odpadních vod k závadě. Původní informace hovořily, že se i tato nehoda odehrála právě zde.

„Na místě zasahuje laboratoř Třemošná, všechny tři plzeňské stanice a jedná se o únik siřičitanů a sirovodíku ve vysokých koncentracích dovnitř budovy. Zasaženo bylo sedm lidí, tři odešli samovolně, čtyři byli posléze resuscitováni," vysvětluje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

„Událost řešila záchranná služba jako hromadné postižení osob. Všichni zasažení byli muži ve věku 40 až 60 let. Ve velmi vážném stavu byli transportování do nemocnice,“ uvedla mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová

K úniku nebezpečných látek do kanalizace nebo okolí firmy nedochází. Na místě teď hasičí řeší s technology další postup. „Řešíme, jak zabránit dalšímu vývinu nebezpečných látek a také to, jak se bude nebezpečný odpad likvidovat. V současné chvíli prohledáváme objekt a budeme se snažit otevřít dveře, do kterých jsme se v první fázi nedostali, abychom zjistili, zda se v objektu nenachází další osoby," popisuje Poncar.

„Od 14:40 hodin opět dojde k úplné uzavírce Vejprnicke ulice v Plzni. Uzavírka bude platit i pro MHD. Důvodem je likvidace chemických látek. Případem se zabývají kriminalisté a prověřují veškeré okolnosti," doplnila policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Firma chce rodinám obětí pomoci

„Je mi nesmírně líto, že k havárii došlo. Instruoval jsem všechny kolegy, aby maximálně spolupracovali s policisty. Je naprosto nepřijatelné, aby se taková událost ještě někdy zopakovala, musíme teď co nejrychleji zjistit, co se přesně se na místě odehrálo," uvedl v prohlášení generální ředitel Zdeněk Horsák firmy, kde se tragédie odehrála.

Na Skvňany vyjížděli hasiči už včera, kdy si obyvatelé stěžovali na silný zápach plynu. Podle mluvčího hasičů šlo o závadu na čističce odpadních vod a žádné nebezpečné výpary do ovzduší neunikly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR + HZS PK

Štítky čov, únik chemikálií, hasiči, záchranáři, Plzeň, nebezpečná látka, Třemošná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z areálu firmy unikly nebezpečné plyny, dva lidé zemřeli  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.