Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Nová kniha mapuje 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst Křivoklátska

Na úspěšnou knihu Brdy - 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst navazuje teď její autor Tomáš Makaj novinkou. Ta má název Křivoklátsko - 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst a popisuje další turisticky velmi atraktivní území podél Berounky a v CHKO Křivoklátsko. Fotografie jsou i tentokrát dílem Jaroslava Vogeltanze. Publikaci vydává plzeňské nakladatelství Starý most.

„Křivoklátský kraj nabízí nepřeberné množství turistických cílů. Vybrat si mohou příznivci české historie, vyznavači přírodních krás, zájemci o technické památky, uměnímilovní návštěvníci i ti, co vyhledávají architektonické památky nebo jen daleké výhledy. Autoři vás zvou na 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst. I tak je 77 míst v naší publikaci jen malou ochutnávkou toho, co kraj kolem slavného královského hradu skrývá,“ říká Eva Haunerová z nakladatelství Starý most.

Pro čtenáře Drbny jsme vybrali návštěvu romantického místa, kterým jsou Ostrovecké roubenky, které jsou součástí památkové rezervace. Tajemným místem je zmizelý hrad Řebřík a dobrodružným místem pro výlet je pak Kostelík nad údolím Berounky.

Rázovité Ostrovecké roubenky najdete 38 kilometrů od Plzně v obci Ostrovec-Lhotka na Rokycansku. Teď se jim dostává náležité péče, ale ne vždy tomu tak v minulosti bylo. Neblahou úlohu sehrály četné požáry, které obec pravidelně sužovaly. Zajímavé informace se dočteme v kronikách o událostech z let 1920 či 1933, kdy nedaleko domu čp. 14 shořely tři stodoly a kůlna.

Přesto všechno zůstala v obci zachována podstatná část krásných roubenek, jimž kraluje roubená zvonička z roku 1767. Ta byla postavena na návsi v rámci tehdejšího ohňového patentu Marie Terezie. Materiálem bylo samozřejmě dřevo, které se po nějaké době vždy obnovovalo. Obrázek kapličky se také dostal na celou řadu suvenýrů a pohlednic. Málokdo však ví, že ve Lhotce stával dokonce barokní roubený zámeček. Ten byl postaven krátce po roce 1725. Zámeček tesaný z borových klád měl mansardu, pavlač a věžičku. 28. května 1888 však vyhořel spolu s dalšími devíti domy včetně hospodářských stavení.

V okolí obce je celá řada historických zajímavostí včetně roubeného Zímova mlýna v údolí Zbirožského potoka. O tom, že okolí Ostrovce je vskutku malebné, svědčí i to, že bylo vybráno filmaři jako kulisa k četným filmům a seriálům, například Ranč U Zelené sedmy.

Pozůstatky hradu Řebřík se nachází rovněž na Rokycansku ve vzdálenosti 42 kilometrů od Plzně u obce Líšná. Vznikl pravděpodobně na konci 13. století. Hrad Řebřík tvořil pomyslný střed malého panství na okraji křivoklátských lesů, jehož centrum bylo tvořeno jak samotným hradem s dvěma předhradími, tak dvorem s lomem, haltýřem a rybníkem, dále stejnojmennou vsí a gotickým kostelem sv. Petra a Pavla. Po zaniklých objektech se zachovaly pouze relikty, které jsou pro zvídavého turistu v terénu ještě stále čitelné, stejně jako úvozové cesty spojující jednotlivé celky.

Nejvíce patrná je do skály vytesaná studna stojící na dřívějším nádvoří zaniklého hradu. Hrad byl během 15. století stále obýván a na jeho konci se stal opět královským majetkem. Jako součást křivoklátského panství ale ztratil svůj význam a začal chátrat. Od Řebříku není moc vzdálený původně gotický kostel sv. Petra a Pavla, jehož dnešní podoba pochází z roku 1728.

Pokud hledáte dobrodružství, vypravte se na Rakovnicko do obce Kostelík, která se nachází 46 kilometrů od Plzně a leží na hlavní silnici ze Zvíkovce na Rakovník. Poměrně náročné převýšení z údolí Berounky překonávají serpentiny lemované starými úvozy. Většina aut projede bez zastavení obcí s kostelíkem na návsi, který dal podle tradice obci název. Vznikla myšlenka, postavit na místě krásného výhledu nad Berounkou vyhlídku. Původně zde bývala lavička, která časem zanikla a cesta k ní byla zorána.

Myšlenka vyhlídky nad Berounkou se ujala a první model byl představen v roce 2012. Rok 2013 se stal časem realizace celého projektu. Vyhlídka je konstruována z ručně tesaných trámů z okolních lesů. A kam se dá odtud dohlédnout? Před vámi se otevírá celé údolí Berounky přes zvíkovecký most až k Chlumské stráni. Na druhou stranu se můžete podívat na Skryje a Týřovickou stráň, pod níž můžete tušit kdesi ukrytý hrad Týřov. Když se na vyhlídku vydáte na jaře či na podzim, budete si moci vychutnat klidný tok Berounky, lemovaný pestrou škálou přírodních barev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Vogeltanz

Štítky kniha, Křivoklátsko, CHKO Křivoklátsko, hrad, Berounka, údolí, vyhlídka, Tomáš Makaj, Starý most (Zvornik), Brdy, Plzeň, Marie Terezie Habsburská, Řebřík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha mapuje 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst Křivoklátska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.