Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Otužilce z Plešného jezera pokuta nemine, porušil zákaz koupání v NP Šumava

Pořádnou ostudu si uřízl a spoustu nadávek schytal od lidí z celé republiky otužilec, který se na sociálních sítích neskutečně hloupě pochlubil fotografií, jak se koupe v šumavském Plešném jezeře. Tam je ovšem stejně jako na dalších ledovcových jezerech na území národního parku koupání přísně zakázáno. O případu Plzeňská Drbna informovala už v úterý. Koupání bude mít dohru v podobě správního řízení, které s plavcem zahájila Správa NP Šumava.  

„Totožnost otužilce už známe a zahájili jsme s ním správní řízení. Zatím není jasné, jak dlouho bude trvat. Nejvyšší pokuta, kterou lze v tomto správním řízení uložit je 100 tisíc korun,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Nejvyšší možnou pokutu otužilec zcela jistě nedostane, ale úplně lacino zřejmě nevyvázne. Jeho potrestání by mělo odradit od podobných kousků další případné plavce, kteří by chtěli vyzkoušet vodu v ledovcových jezerech.

Svoji fotografii, která se jako odstrašující případ objevila ve facebookové skupině Fotíme Šumavu, tam ve svém krátkém videu okomentoval i muž, který se v jezeře vykoupal. „Pro všechny, co mě nazvali ignorantem, arogantním člověkem a hovadem. Ten vstup do toho jezera mi byl povolen orgánem NP Šumava, abyste o tom věděli,“ tvrdil plavec.

Toto jeho tvrzení ovšem ostře odmítl mluvčí NP Šumava a označil je za lživé. „Výjimku na koupání v jezeře jsme nikdy nikomu nevydali a určitě ani nikdy jindy nevydáme. Je to lež,“ uvedl Jan Dvořák.

Na Šumavě padaly pokuty už v zimě

Už v zimě padaly na Šumavě pokuty za to, že lidé masivně vstupovali i přes jasný zákaz na zamrzlou plochu šumavských jezer, kde se procházeli nebo klouzali. Zůstalo tam po nich množství odpadků. Šumavští strážci slýchávají od těchto návštěvníků, kteří se dopustí takového nebo podobné přestupku, nejčastější výmluvu, že nevěděli o tom, že se to nesmí. Že nikde zákaz neviděli.

„Opravdu se ale jedná pouze o laciné výmluvy, protože informace o zákazech vstupu do ledovcových jezer jsou v psané podobě a ve stylu piktogramů umístěny u všech jezer na několika místech. My jsme si ale řekli, že vyrobíme další tabule, na kterých shrneme už poněkolikáté základní pravidla pohybu v okolí ledovcových jezer. Rozmístili jsme je na jezera Černé a Čertovo. Bohužel, asi budeme muset "zaplevelovat" novými tabulemi i ostatní jezera a asi i rašelinná jezírka. A to právě kvůli takovým lidem jako je třeba uživatel facebooku a instagramu saddam.jiri, který se svým koupáním v Plešném jezeře na sociálních sítích pochlubil, jako ten nejlepší a nejinteligentnější otužilec na světě,“ zdůraznil mluvčí Dvořák.

A proč je koupání v ledovcových jezerech zakázáno?

„Předně jsme si my, jako společnost řekli, že tato místa zachováme v co nejpřirozenější podobě bez žádných dalších zásahů budoucím generacím. Bude to tak odkaz, dar našim dětem, vnoučatům, a proto je budeme co nejpřísněji ochraňovat. Koupáním totiž na živiny chudá jezera obohacujeme o cizí látky, které velmi citlivý ekosystém zásadně ovlivňují. Jedná se mimo jiné o látky, které máme v těle, ale i o chemické látky, které si na svých pokožkách nosíme, například repelenty, různé masti, pudry,“ vysvětluje mluvčí národního parku.

Znečištění, které je s koupáním spojeno, negativně ovlivňuje přírodní prostředí živočichů a rostlin. „V ohrožení tak jsou i například šídlatky, vodní plavuně, které v Černém a Plešném jezeře mají u nás jedinou lokalitu výskytu," uvedla hydrobioložka parku Eva Zelenková. Šumavská ledovcová jezera slouží jako lokality dlouhodobého monitoringu, patří mezi nejdéle sledované ekosystémy na Šumavě a mají nezpochybnitelný evropský význam.

O tučnou pokutu si koleduje muž, který na své sociální sítě uveřejnil fotografii, jak se koupe v Plešném jezeře na území Národního parku Šumava, kde je koupání samozřejmě zakázané. Fotografie se následně objevila na facebooku ve známé skupině...

Ohodnoť článek

Foto Petr Žejdlík, Jan Dvořák | Zdroj Fotíme Šumavu

Štítky Plešné jezero, NP Šumava, koupání v jezeře, zákaz koupání, pokuta, ledovcová jezera, Plzeňský, Jihočeský, jezero, koupání, Národní park Šumava, správní řízení, Jan Dvořák, Šumava, Drbna.cz, Facebook, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otužilce z Plešného jezera pokuta nemine, porušil zákaz koupání v NP Šumava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.