Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kauza mizející vody z plzeňského Boleváku nabírá na obrátkách, natekla do základů domů a pak do kanalizace

, aktualizováno 29. května 2021, 11:00

Hodně bouřlivou debatu lze očekávat na červnovém jednání plzeňského městského zastupitelstva. Opoziční Piráti budou požadovat vysvětlení v kauze mizející vody z Boleváku, který je největším plzeňským přírodním koupalištěm. Vše nasvědčuje tomu, že pokles hladiny rybníka až o jeden metr souvisí s výstavbou bytových domů Panorama Bolevák, vybudovaných v těsné blízkosti Boleváku. O tom se v Plzni mluvilo v kuloárech už delší dobu. Teď Piráti chtějí vědět, zda město pochybilo povolením výstavby domů.

Na celou záležitost upozornil teď otevřeným dopisem stavař Karel Hart, který v něm velmi podrobně popsal a vysvětlil, že čtyři bytové domy mají své základy založené pod úrovní, respektive byly pod úrovní hladiny rybníka. Základy domů podle Harta zatopila voda na principu spojených nádob a developer tak stavěl uprostřed přelitého Boleváku. Vody se zbavoval pomocí čerpadel. Dále Hart uvedl, že nedaleko domů je kanalizační kolektor pro odvod dešťové vody do kanalizace. A právě tam se měla vybourat díra, kudy se odváděla voda ze zatopených základů domů. A zřejmě i tudy odtekla velká část vody z Boleváku.  

Piráti chtějí vysvětlit změnu územního plánu, která umožnila povolení a zahájení výstavby domů a silničního průtahu na severním svahu vrchu Mikulka v posledních deseti letech, což podle nich brání přirozenému přítoku vody do Velkého Boleveckého rybníka. Pomyslnou alarmující špičkou ledovce je podle nich čerstvé zjištění opakovaného nepovoleného svádění povrchové vody od základů čtyř bytových domů v blízkosti Boleváku nelegálně proraženým otvorem přímo do městské kanalizace.

„Bohužel se vedení města začalo aktivně celou situací nelegálního napojení objektů drenážními trubkami do proraženého kanalizačního sběrače zabývat až tento týden na základě dopisu od Karla Harta, ve kterém píše, že byl otvor obnoven a voda od nemovitostí do něj proudí dále, přičemž správce sítě o tom ví,“ říká pirátský zastupitel Pavel Šrámek, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Případem nepovoleného svedení vody ze základů čtyř domů do kanalizace se už zabývá policie.

Nelegálně voda odtékala už v roce 2019

Poprvé k ohlášení ilegálního proražení kanalizačního sběrače došlo v roce 2019. Policie ČR tehdy případ odložila a na pachatele prstem neukázala. Plzeňská Vodárna, jako správce sítě, nechala otvor zazdít a developer, který v letech 2017 až 2019 stavěl projekt Panorama Bolevák, uhradil náklady za škodu. Proč nebyl viník policií odhalen, prozatím zůstává otázkou. Piráti poukazují na to, že problém s vlhkostí sklepů nemovitostí v souvislosti s vodou tekoucí ze severního svahu vrchu Mikulka zazděním otvoru nekončí a město podle nich nepodniklo žádné zásadní kroky k vyřešení situace.

„Prošel jsem zápisy z představenstva Vodárny Plzeň za rok 2019, které jsem měl k dispozici a nikde jsem neobjevil zmínku o “kauze” nelegálně proraženého Boleveckého kanalizačního sběrače, což je podle mého názoru zvláštní,” uvádí pirátský zastupitel Pavel Bosák. Poukázal na to, že developer v rozhovoru pro iDnes uvádí, že má stále značný zájem odvádět vodu od domů zpět do Boleváku, jelikož je voda podle rozborů pro doplňování vody v rybníku vhodná. Při jednání s vedením města také deklaroval, že je odčerpávání vody od svých nemovitostí připraven financovat.

“Většině lidí nad tímto musí zůstat rozum stát a pokud k tomu přičteme náklady v řádu desítek miliónů korun z městského rozpočtu na realizaci projektu čerpání vody z Berounky pro doplnění vody ve Velkém Boleveckém rybníku, které odstartuje na podzim příštího roku, musí už doslova skřípat zuby,” podivuje se Pavel Šrámek.

Zjišťujeme, z jakých podkladů úřad vycházel, když povolil výstavbu v tomto citlivém místě. Jak to, že neodhalil nevyhovující podloží pro výstavbu podsklepených domů, ale hlavně nebezpečí narušení přítoku vody do Velkého Boleveckého rybníka? Zatím se to jeví jako fatální pochybení, ze kterého by měla být vyvozena zodpovědnost,” říká Pavel Bosák.

Piráti vidí hlavní problém v povolení výstavby na severním svahu vrchu Mikulka bez komplexního hydrogeologického řešení, které by umožnilo efektivní hospodářství s povrchovou vodou a její svedení do Velkého Boleveckého rybníka.

Podobný problém, jako mají domy projektu Panorama Bolevák, pravděpodobně trápí i ostatní stojící nemovitosti v uvedené lokalitě. Pokud se k tomu připočte vybudování silničního průtahu a bariéra, kterou jistě představuje i samotný kanalizační sběrač pod komunikací vedoucí po břehu Boleváku, je přirozený přísun vody do rybníka výrazně ohrožen. “Proto je více než žádoucí zajistit komplexní hydrogeologické řešení severního svahu vrchu Mikulka před tím, než tam vyrostou další obytné domy,” uzavírá Pavel Bosák.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) pro iDnes uvedl, že opětovné zazdění otvoru by mohlo poškodit majetek lidí, kteří si v domech koupili byty a jsou jejich spoluvlastníky. „To musíme zvážit, proto potřebujeme trochu času. Nechci, abychom vlastníky bytů vystavili tomu, že budou mít vodu ve sklepích. Dlouhodobě je takový stav nežádoucí a neudržitelný,“ sdělil. Domnívá se, že problém by mělo definitivně vyřešit odčerpání vody od domu do Boleváku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Hart

Štítky Bolevecký rybník, stav vody, ilegální odvod vody, kanalizace, dům, stavba, Česká pirátská strana, Plzeň, Pavel Bosák, Velký Bolevecký rybník, Pavel Šrámek, Pavel Šindelář, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marta Lišková

V Plzni jde vše od desíti k pěti. Za chvíli tam nebude k žití.

Sobota, 29. května 2021, 13:41Odpovědět

Kauza mizející vody z plzeňského Boleváku nabírá na obrátkách, natekla do základů domů a pak do kanalizace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.