Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stoupající hladina řek ohrožovala také hnízdící labutě, na pomoc jim museli vyrazit hasiči

S příchodem dešťů a rozvodněním řek roste i množství výjezdů zvířecích záchranářů. Od čtvrtka, kdy začaly stoupat hladiny řek v Plzeňském kraji, řešili ochranáři hlavně zabezpečení hnízd labutí velkých. Tam, kde už se vylíhla mláďata je stihli rodiče odvést do bezpečí, jinde ale samice stále seděla na vejcích, která se rázem ocitla pod vodou.

V uplynulých dnech se hladiny plzeňských řek dostaly až na 2. a 3. stupeň povodňové aktivity. Nyní jsou podle informací Českého hydrometeorologického ústavu na normální stavech. Členové dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva (DESOP) jsou ale stále v pohotovosti.

„Od čtvrtka (13. 5. 2021) řešíme zabezpečení hnízd labutí velkých na rozvodněných tocích Plzeňského kraje. Na řece Radbuze náš „sportovní trenér“ rychlostních kanoistů se svou partnerkou stále ještě na potomky čeká. Samice sedí na čtyřech vejcích na hnízdě pod DEPEM a každý, kdo jde kolem, s napětím sledoval, jak voda stoupá,“ popisuje šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Podle předpovědí meteorologů nás budou deště a občasné bouřky doprovázet až do konce pracovního týdne. Maximální denní teploty se budou pohybovat od 13 do 17 °C.

Situaci museli řešit nejen na Radbuze, ale i na Berounce a rybníku Nováček. Každý rok je Makoň také v kontaktu s odborníky z povodí Vltavy a Odboru životního prostředí města Plzně. Situaci v nočních hodinách pomáhají monitorovat strážnici Městské policie Plzeň.

„Doslova na poslední chvíli hnízdo námi kroužkovaného páru labutí se šesti vejci zachraňovali v pátek dopoledne na řece Berounce pod Zvíkovcem místní dobrovolní hasiči s naším kolegou. Bohužel samice seděla na vejcích už částečně ponořených ve vodě a na přesunuté náhradní hnízdo se zase pak odmítala vrátit. Situaci řešíme, monitorujeme a děkujeme všem, kteří nám v tom pomáhají,“ říká Makoň.

Zároveň dodává, že záchranářská sezona je v plném proudu a často se jim stává, že je lidé volají k naprosto banálním situacím. „Hodně by nám pomohlo, kdybychom nemuseli řešit zejména nepodstatné věci a zbytečné telefonáty a mohli se plně soustředit na to, co je potřeba. Takže nesbírejte mláďata savců ani ptáků! A nehledejte problém tam, kde není,“ apeluje Karel Makoň. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DES OP Plzeň

Štítky DESOP, záchranná stanice živočichů Plzeň, labutě, hnízdo, povodeň, řeka, vejce, Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Radbuza, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoupající hladina řek ohrožovala také hnízdící labutě, na pomoc jim museli vyrazit hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.