Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obávaný labuťák opět prohání svými útoky rychlostní kanoisty na Radbuze

Kondici rychlostních kanoistů z TJ Prazdroj Plzeň po zimě opět prověřuje na řece Radbuze obávaný a drsný trenér. A tím není nikdo jiný, než statný labutí samec s číslem kroužku LB 73. Obrovský labuťák velice dobře vycítí, kdo se ho bojí a kdo ne. Při ochraně svého teritoria neváhá pronásledovat rychlostní kanoisty trénující na řece Radbuze kolikrát až k papírenské lávce či k jejich nástupnímu molu u loděnice. Dostal proto přezdívku „Trenér“ a je pořádně vostrej!

„Přiznávám se, že dokud jsem neviděl video, jak dospělému člověku šlape labuťák za zády po křehounké a vratké rychlostní kánoi, tak jsem tomu nevěřil. Čím více teď přibývá sluníčka, tím více je samec houževnatější a útočnější. Není divu, že některé kanoisty už převrátil a že zejména děti se ho bojí,“ popisuje útoky Trenéra šéf plzeňské záchranné stanice živočichů a expert na labutě Karel Makoň.

„Labuť je vždy agresivní a tentokrát to trochu přehnala a naletěla do mě zezadu, kdy to bylo velmi těžké. Skoro jsem to ani neustál, nechybělo málo a skončil jsem ve vodě,“ řekl už dříve kanoista Václav Dubský. Útok na něj tehdy zachytila kamera umístěná na lodi a video se stalo senzací.

Jediným způsobem, jak se útoku ubránit, je vyrazit přímo proti samci v dostatečné vzdálenosti od hnízda. „Budou k tomu stačit dvě tři konfrontace a dá pokuj. Vím to z vlastní zkušenosti, několikrát jsem ho za ta léta chytal a vždycky to byl problém. Já se k němu nedostanu blíž než na dva metry a dnes už stačí, aby viděl naše auto, a ví, že bude problém,“ říká Makoň.

Ve skutečnosti labutí samec opravdu není zlý. Jen si chrání své teritorium a novou partnerku, o nic víc mu nejde. V momentě, kdy pár zasedne na vejce a vylíhnou se mu mláďata, bude mít zase úplně jiné starosti. Hlavně si na pohyb kánoí a lidí na řece opět zvykne. „Celé to je o vzájemném soužití lidí a zvířat ve městě na jedné lokalitě. Samec se do Plzně na řeku ke kanoistům vrátil po dvou letech.

FOTOGALERIE: Obávaný labuťák opět na scéně

Pondělí, 22. března 2021, 19:48

FOTOGALERIE: Obávaný labuťák opět na scéně
FOTOGALERIE: Obávaný labuťák opět na scéně

Kdo je vlastně labuťák Trenér?  

Zajímavý je celý život obávaného labuťáka. Poprvé se s ním pracovníci záchranné stanice setkali v červnu 2012, kdy mu byly dva roky. „Celého od oleje jsem ho vytáhl z Berounky u norné stěny, kterou tam vytvořili hasiči nedaleko od kostela sv. Jiří. Z bleskem poničené trafostanice unikl do řeky olej. Museli jsme ho na stanici vykoupat, odmastit a vysušit, jelikož olej by si sám z peří neodstranil. V tu dobu to byl nehnízdící mladíček, kterému jsem před vypuštěním zpět na řeku Berounku na nohu nasadil ornitologický kroužek s číslem LB 73,“ vzpomíná Makoň.

V roce 2019 zvířecí záchranáři celý pár z Radbuzy odchytili a převezli na Dolní Kokotský rybník na Rokycansku. Krátce poté tam bohužel zahynula labuťákova dlouholetá družka. Osamělý vdovec se pak na lokalitě zdržoval ještě asi měsíc. Jediné a poslední úspěšné hnízdění tohoto páru proběhlo i díky naší pomoci na Radbuze v roce 2017, kdy pár vyseděl a vychoval celkem tři mláďata. S těmi se hned po vylíhnutí přesunul na řeku Mži.

„Od té doby se z původně neznámého mladého labuťáka stal náš velký „kámoš“ a možná i vodácký rival. Možná to, že prohání právě kanoisty a vodáky, je následek toho, že jsme ho tenkrát poměrně dlouho s hasiči po Berounce honili. Možná je to prostě jen trauma z mládí a chce nám to teď vrátit. To by ale musel být člověk a ne labuťák,“ říká šéf záchranné stanice.

Pokud se labuťák nezklidní, přistřihnou mu křídla

Kanoisté už informovali záchrannou stanici, že labutí pár má postavené hnízdo a labuťák je opět pronásleduje. „Vím, že je to nepřípustné a děti mají strach, ale tentokrát si netroufám labutě chytat a zase přesouvat. Navíc labuťák se na lokalitu vrátil po dvou letech a s novou pro nás zatím neznámou družkou. Uvidíme, jak se bude situace i nadále vyvíjet a případně budeme muset věc řešit podle aktuálního stavu přímo na místě,“ konstatoval Makoň.

Až si labutě sednou na vejce, má v planu zúčastnit se několikrát tréninku dětí a pokusit se ho umravnit. Ve hře je i možnost po páření labuťákovi přistřihnout letky na křídle, aby na těch pár měsíců, než je vymění, nebyl tak rychlý. „Na druhou stranu se ale bojím, aby zpomalení labutího samce nemělo vliv i na výkon mladých kanoistů, kteří by se zcela určitě díky labuťákovi dostali se svými zajetými časy do užší nominace na mistroství světa či olympiádu,“ dodal s humorem Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky labutí samec, útoky, útok na kanoisty, záchranná stanice, Karel Makoň, Trenér, Radbuza, rychlostní kanoistika, kanoista, Plzeň, Berounka, olympijské hry, kánoe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obávaný labuťák opět prohání svými útoky rychlostní kanoisty na Radbuze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.