Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nalezená socha Jana Nepomuckého nově hlídá kruhový objezd v Nepomuku

Staronovou litinovou sochu Jana Nepomuckého z životní velikosti odhalili v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Své nové místo našla socha z roku 1913 uprostřed kruhové křižovatky U Pyramidy. Slavnostní odhalení a požehnání sochy se uskutečnilo u příležitosti oslav 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého.

Sochu pokřtil generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl. Odhalení a požehnání přihlíželo asi 150 lidí při hlavní silnici Plzeň - České Budějovice. Samotná socha měřící asi 180 centimetrů má velmi zajímavou historii. Naprosto nečekaně se ji podařilo najít v zemi v létě roku 2019 ve Lnářích v prostoru zrušeného řeholního hřbitova, v zahradě Psychiatrické léčebny Lnáře. Ta bývala do roku 1950 klášterní zahradou.

Socha je sériový litinový výrobek zhotovený v roce 1913 v arcibiskupských železárnách v Rožmitálu pod Třemšínem. Vyrobena byla na návrh tehdejšího ředitele velkostatku Lnáře, lesmistra Theodora Mokrého, pro nedalekou obec Tchořovice. Důvody ukrytí sochy nejsou známy, mohlo se jednat o opatření kněží před možným zničením sochy. Kněží se mohli obávat zrekvírování sochy během války, možná chtěli zabránit ničení svatojánských památek po vzniku Československa. Jisté je, že socha byla do země uložena pietně a záměrně, protože její plastické části a obličej byly umístěny břichem dolů, aby je takovou měrou nehlodal zub času, například vsakující se voda.

Celkové náklady na renovaci, žulový podstavec a úpravu plochy křižovatky vyšly téměř na 400 tisíc korun. Od lidí se vybralo na podstavec do 50 tisíc korun. Sochu augustiniáni věnovali farnosti, která ji zapůjčila městu na 50 let. „Je to nejkrásnější a největší socha svatého Jana, kterou teď ve městě máme, je jich tu do 15,“ uvedl starosta Nepomuku Jiří Švec (za ANO). Socha bude večer osvícená.

Slavnosti Jana Nepomuka pokračují v Nepomuku i v neděli. Do města dorazilo na jednání 25 českých a moravských biskupů. „V neděli vyjde v 9:30 hodin průvod všech biskupů z arciděkanství do kostela sv. Jana,“ uvedl starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Demela / Město Nepomuk

Štítky Jan Nepomucký, socha, kruhový objezd, Nepomuk, jižní Plzeňsko, Plzeňský kraj, David Henzl, Plzeň, České Budějovice, Jiří Švec, vznik Československa, Rožmitál pod Třemšínem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nalezená socha Jana Nepomuckého nově hlídá kruhový objezd v Nepomuku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.