Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Adrenalin v korunách stromů, experti kontrolovali hnízda orlů mořských

Dlouhodobě sledovaná hnízda orlů mořských na území Plzeňského kraje pečlivě zkontrolovali v uplynulých dvou týdnech experti z Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva (DESOP). Kromě obsazenosti jednotlivých lokalit a evidování počtu hnízdících párů kroužkovali i letošní mláďata a zároveň odebírali cenný genetický materiál do svého registru. A jak je patrné z fotografií, jedná se o vysoce adrenalinovou záležitost.

„Sledování populace orla mořského na území Plzeňského kraje se věnujeme v rámci činnosti DESOP a projektu druhové ochrany již od roku 2007. Naše první mládě orla mořského jsme kroužkovali 9. května 2010 na Tachovsku, přičemž naše první hnízdo jsme potvrdili už v roce 2007. Za tu dobu jsme k dnešnímu dni okroužkovali, evidovali a odečetli celkem 93 kroužkovaných orlů mořských,“ informoval Karel Makoň.

Vedle značení orlů speciálními barevnými odečítacími kroužky Kroužkovací stanice Národního muzea Praha odebírají členové spolku již od roku 2010 i genetické vzorky, zejména u kroužkovaných mláďat. „Jedno vytržené peříčko s kapkou krve nám pak pomáhá jak při sledování genetiky populace, tak prokazování rodičovství, příbuznosti a hlavně pak i při vyšetřování nelegálního usmrcování a otrav těchto králů nebes,“ vysvětlil Makoň.

FOTOGALERIE: Kontrola hnízd orlů mořských

Středa, 12. května 2021, 15:40

FOTOGALERIE: Kontrola hnízd orlů mořských
FOTOGALERIE: Kontrola hnízd orlů mořských

Právě na hnízdech zajištěné genetické vzorky hrají svou důležitou roli i v případu letošní otravy orlů mořských u Velkého Boru na Klatovsku. V současné době genetická laboratoř GENOMIA analyzuje a porovnává vzorky jak ze čtyř otrávených samic, tak i mláďat kroužkovaných na nejblíže prokázaných hnízdech v letech předešlých. Po dohodě s laboratoří by DESOP rád nechal zpracovat všechny vzorky, které se dosud podařilo shromáždit.

„Osobně si nemyslím, že by tento krok nějak výrazně přispěl k odhalení pachatele z Velkého Boru, či znovuotevření policií již odloženého a uzavřeného vyšetřování případu z Velkého Boru. Ale na druhou stranu jsme a budeme díky podrobné DNA analýze schopni mnohem přesněji definovat, k jak velkému škodlivému zásahu a škodě v populaci zvláště chráněného živočicha ve skutečnosti došlo. Navíc propojením DNA a ornitologických kroužků pak máme mnohem větší přehled a více informací o sledovaném druhu, které lze rovněž při vyšetřování velmi dobře použít,“ dodal Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky kontrola hnízd, orel mořský, kroužkování mláďat, genetický materiál, DESOP, Plzeňský, hnízdo, Plzeňský kraj, Velký Bor, Národní muzeum, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adrenalin v korunách stromů, experti kontrolovali hnízda orlů mořských  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.