Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Katedrála se po tříleté rekonstrukci opět otevře návštěvníkům, oslavy potrvají několik dní

K panoramatu západočeské metropole chrám sv. Bartoloměje neodmyslitelně patří už několik staletí. Do dnešních dob toho katedrála zažila opravdu hodně, včetně ničivého požáru v roce 1835. Pro návštěvníky byla plzeňská dominanta poslední tři roky uzavřena kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Práce jsou už u konce a chrám může opět přivítat návštěvníky. Ke slavnostnímu znovuotevření plánuje Biskupství plzeňské několikadenní program.

Stavba chrámu zasvěceného plzeňskému patronovi sv. Bartoloměji započala spolu se založením města a byla dokončena počátkem 16. století.  Z plánovaných dvou věží, severní a jižní, nebyla druhá nikdy dostavěna. V roce 1993, kdy papež Jan Pavel II. zřídil v Plzni biskupství, se chrám sv. Bartoloměje stal katedrálou.

„Je to svátek svátků. Má to rozměr události, kterou člověk zažije jednou za život,“ neskrýval radost z dokončené rekonstrukce biskup Tomáš Holub. Ze svého sídla Biskupství plzeňského to má do katedrály, co by kamenem dohodil. „Nakukování do katedrály si trošku odpírám a pomalu si to servíruji, aby to mělo charakter toho, že vidím vždycky velký posun a abych měl velkou radost,“ prozradil.

Katedrála po sto letech prošla opravou za zhruba 115 miliónů korun, většinu nákladů pokryla evropská dotace. Jednalo se o kompletní rekonstrukci, která zahrnovala restaurátorské práce na malbách i mobiliáři. Do dílen restaurátorů putovaly také sochy a obrazy. Péči věnovali odborníci i Plzeňské madoně, která je nejcennější gotickou madonou v Česku.

Zvýšení komfortu se dočkají i návštěvníci, kterým bude nově sloužit sociální zázemí nebo například vytápěné lavice. Slavnostně se katedrála otevře v úterý 2. června.

Takto to uvnitř katedrály vypadalo na konci loňského ledna, zdroj: bip.cz

„Zcela nové je to, co katedrálu dělá katedrálou. Tedy katedra biskupa, což je místo, kde sedí biskup při slavnostní bohoslužbě. Je to samo o sobě moderní umělecké dílo, které bude také požehnáno a poprvé bude součástí liturgie při nedělní mši,“ popsal biskup. Novinkou je také nově zpřístupněná expozice v podkroví. „Je to podkroví s jedinečným historickým gotickým krovem, který má jen málo srovnání ve střední Evropě,“ podotkl biskup.

Otevření katedrály 2. června doprovodí výstava “Srdce města, srdce diecéze“, která bude umístěna na náměstí v těsné blízkosti chrámu. Následně se otevře už zmíněné podkroví a večer si mohou Plzeňané užít koncert Plzeňské filharmonie. Čtvrtek a pátek bude patřit prohlídkám.

Před 186 lety způsobil blesk požár plzeňského chrámu sv. Bartoloměje

Představte si, že žijete v roce 1835. Během chladné noci 6. února se nad Plzeň přiženou velká temná mračna. Blesk rozčísne oblohu a ozve se hlasité zahřmění. V tu chvíli se na věži kostela svatého Bartoloměje objevuje první malý plamínek. Nikdo...

V sobotu se uskuteční Diecézní pouť pro pozvané zástupce z diecéze.  „Mši bude sloužit biskup Václav Malý, který u Bartoloměje kaplanoval a rád na to vzpomíná," uvedl Holub.

Na podvečerním koncertu na nově restaurovaných varhanách vystoupí regenschori z katedrál v Plzni, Praze a Řezně.

Jedná se o nástroj z roku 1894. Varhany byly několikrát přestavovány a nyní došlo k tomu, že se vrací do původní podoby. Zachovalo se zhruba 80 procent píšťal, takže ty tam po opravě budou znít i nadále. V současnosti má nástroj bezmála čtyři tisíce píšťal,“ popsal Aleš Nosek, regenschori katedrály sv. Bartoloměje.

V neděli oslavy vyvrcholí slavnostní mší, kterou bude sloužit biskup Tomáš Holub. Večer zazní tóny charitativního operního koncertu Divadla J. K. Tyla. Výtěžek z této akce podpoří Nadaci Nory Fridrichové a matky samoživitelky. Vystoupení filharmonie i divadla by měli moci lidé sledovat i skrze online přenos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu + Biskupství plzeňské

Štítky katedrála, Plzeň, rekonstrukce, Biskupství plzeňské, chrám, biskupství, Tomáš Holub, Jan Pavel II., Václav Malý, Nora Fridrichová, Plzeňská filharmonie, Divadlo J. K. Tyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katedrála se po tříleté rekonstrukci opět otevře návštěvníkům, oslavy potrvají několik dní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.