Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lemurům se v plzeňské zoo daří, nově se tu radují ze šesti mláďat

Pořádný babyboom zažili ošetřovatelé v pavilonu Madagaskar plzeňské zoo, kde se narodilo hned šest mláďat u čtyř druhů lemurů. Jako první přišla na svět dvojčata lemura vari. Roztomilé poloopičky si kvůli platným opatřením návštěvníci zatím prohlédnout nemohou.

„Nejstarší jsou dvojčata vari bělopásého neboli pásového. U tohoto druhu lemura jde v Plzni o opakovaný odchov. Podle chovatelek jde zřejmě o pár, mláďata přišla na svět 24. března 2021. Další dvojčata jsou naopak z 23. dubna a jde o lemury tmavé. Díky pohlavní dvojtvárnosti jsou zde samec a samice lépe k poznání, je to určitě pár. Tento druh se v Plzni množí pravidelně, poslední dobou se rodili hlavně samci,“ prozradil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

O pět dní později přišla další dvojnásobná radost, narodil se lemur hnědý a běločelý. Oba druhy mají expozice hned naproti sobě.

„Lemur hnědý byl v polovině 80. let prvním historickým druhem lemura v Plzni a na dlouho také jediným. Nejnovější mládě je třetí v pořadí, množit se začal až v posledních letech. U lemura běločelého jde o premiéru, mládě přišlo na svět až po nedávné výměně samice,“ dodal Vobruba.

V plzeňské zoo najdou návštěvníci 11 forem lemurů. Jediný, který se zde zatím nerozmnožil je lemur rudočelý. Zoologická zahrada je pro návštěvníky v současné době otevřená. Do vnitřních pavilonů lidé kvůli protiepidemickým opatřením nemohou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, mládě, lemur, dvojčata, Martin Vobruba, Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lemurům se v plzeňské zoo daří, nově se tu radují ze šesti mláďat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.