Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bolevák prochází před sezonou nutnou údržbou, ze břehů i dna mizí rákos a orobinec

Ještě před začátkem rekreační sezony se Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) pustila do úprav pláží a břehů Velkého boleveckého rybníka. Posekat se například musel rákos, který se kvůli nízké hladině vody neustále rozrůstá. Pracovníci odborné firmy se také věnovali odstraňování orobince, který museli odbagrovat.

„V těchto dnech probíhá čistění pláží a břehů, aby se omezilo rozrůstání porostu a lépe se zpřístupnila vodní plocha pro plavce. Protože voda ustoupila, rostliny měly možnost expandovat po plážích a po obnažených dnech, tedy v místech, které jsou jinak zatopeny," vysvětila Radka Žáková z SVSMP Rákosiny pokosili správci vodních ploch ručně, orobince se z rybníka odebírají i s oddenky. „U rákosu totiž stačí pokosit zelenou hmotu nad zemí či nad vodou, ale u orobince je lepší to vzít i s kořeny, aby se dále nešířil," uvedla Žáková.

Celý zásah schválil magistrátní odbor životního prostředí na základě opatření zpracovaného odbornými garanty projektu na zlepšení jakosti a kvality vody v rybníce, Jindřichem Durasem a Zdeňkou Chocholouškovou. Sekání rákosí se podle Durase muselo udělat na jaře, aby v něm nezahnízdili vodní ptáci. Příští týden by měli správci také ze zimoviště přivézt speciální loď Bolek, se kterou posledních několik let od jara do podzimu kosí vodní rostliny pod hladinou.

Bolevák Plzeňákům nevyschne, chybějící vodu nechá město po úpravě přivést z Berounky

Je rozhodnuto a je jasné, že Velký bolevecký rybník, který se kvůli suchu v posledních letech potýká vody, bude doplňován upravenou vodou z řeky Berounky. Říční voda se bude upravovat na požadované parametry v nově vybudované úpravně ve...

Zhruba padesátihektarový Bolevecký rybník je jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí Plzně. Roky se ale potýká s velkým úbytkem vody. Za loňský rok hladina klesla přibližně o 30 centimetrů. „Loňský rok byl srážkově normální. Pršelo tolik, kolik by mělo normálně pršet, ale dluh v krajině byl obrovský. Navíc ze zastavěné části sídliště, která tvoří čtvrtinu povodí rybníka, stékají všechny srážky do kanalizace a v rybníku chybí," řekl Duras.

Nyní má podle Durase rybník hladinu zhruba 110 centimetrů pod přelivem. Za zimu se zvedla jen asi o deset centimetrů. Nejnižší stav vody byl loni ke konci roku, kdy byla hladina asi 131 centimetrů pod přelivem. Zimní srážky podle Durase naplnily téměř všechny rybníky v povodí Boleveckého rybníka.

„Do Boleváku ovšem nedoteklo nic. Srážková voda totiž nejen že doplnila objem rybníků, ale musela doplnit i podzemní vodu, která je na rybníky navázaná. Bude záležet na vývoji sezony, jak rychlý bude pokles hladiny. Bez externího čerpání to nevyřešíme," dodal Duras. Město plánuje doplnit do Boleveckého rybníka vodu z nedaleké řeky Berounky. Předtím, než se říční voda přečerpá, projde novou úpravnou vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Plzeň, Bolevák, Velký Bolevecký rybník, Správa veřejného statku, vodní plochy, rákos, orobinec, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolevák prochází před sezonou nutnou údržbou, ze břehů i dna mizí rákos a orobinec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.