Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od pondělí se v Plzeňském kraji vrátí rotačně do škol žáci druhého stupně ZŠ

Pandemie koronaviru nadále oslabuje. I proto patří mezi Plzeňský kraj mezi ty, kde se už mohou od pondělí vrátit žáci druhého stupně do škol. Střídat by se měli z s těmi na distanční výuce vždy po týdnu. Už toto pondělí se obrovským nadšením vrátily také děti do plzeňských mateřských školek.

„Normálně chodíme na osmou, ale dneska děti nemohly dospat a vzbudily mě v půl šesté, takže jsme šli hned," řekl jeden z rodičů, který vedl své dvě děti do 78. MŠ Lochotka v Sokolovské ulici.  

Do školek, uzavřených od začátku března, nastoupily v pondělí téměř všechny děti kromě nemocných a těch, které byly u prarodičů, a dětí cizinců, jejichž rodiče vládním opatřením nerozumějí.

„Děti byly strašně natěšené. A rodiče také. Říkali: Konečně nám je berete. Ale my teď hlavně můžeme dotáhnout projekty, které děti tvoří pro domovy důchodců nebo fakultní nemocnici," uvedla včera Blanka Linhartová, ředitelka 51. MŠ v Částkově ulici, která má kapacitu 90 míst.

Kadeřnictví, kosmetiky a další služby otevřou 3. května. Nutný bude negativní test

Kadeřnictví, kosmetika, manikúra či služby péče o zvířata budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) smět obnovit provoz 3. května. Schválila to dnes vláda. Havlíček to napsal na twitteru. Kabinet měl zároveň rozhodovat...

Od 3. května by se měli do základních škol vrátit také žáci druhého stupně v Královehradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Mělo by se jednat o rotační systém, kdy se děti po týdnu ve škole střídají. Na přípravu mají školy týden.

„Rychle jsem tu informaci poslala metodikům základních škol k rychlé reakci. A nikdo mi nenapsal: nedáme to, nezvládneme to. Během pěti minut mi napsali, že dobré. Školy to určitě přivítají, protože ten druhý stupeň, chudáci, jsou na tom ze všech kategorií našich základek nejdéle doma," uvedla vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantová. "

Podle Škrlantové zatím od nikoho z vlády nezaznělo, že by se výhledově mohlo přejít z rotační formy na plnou docházku druhého stupně. „Na tiskovce nepadlo ani jediné slovo, že by se měnil režim v nějaké dohledné době na plně přítomnostní. Neřekl to ani zdravotnický, ani školský ministr, byli velmi opatrní," poukázala Škrlantová. Není proto vyloučené, že rotační výuka potrvá až do konce školního roku.

Za pondělí potvrdily testy 129 případů koronaviru

Počty nakažených dál klesají, za posledních sedm dní připadá v regionu 102,7 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví. Plzeňský kraj tak vedle Karlovarského a Královéhradeckého kraje bude moci podle rozhodnutí vlády od 3. května víc rozvolnit protiepidemická opatření. Kromě škol se to dotkne také galerií, památek či muzeí.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1768 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 94 951 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (600), následuje Klatovsko (250), severní Plzeňsko (243), jižní Plzeňsko (240), Domažlicko (195), Rokycansko (123) a Tachovsko (117).

Z okresů je na tom v kraji nejlépe Domažlicko, kde za sedm dní přibylo 60 nakažených na 100 tisíc obyvatel, celkem 37 nakažených. Pod hranicí 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel je ještě Klatovsko, Tachovsko a Rokycansko, těsně nad touto hranicí okresy Plzeň-město a Plzeň-sever. Nejvíc nakažených přibylo za uplynulý týden na jižním Plzeňsku - 158 na 100 tisíc obyvatel, což je 100 nově zjištěných případů.

V kraji dál pokračuje očkování. V pondělí dostalo vakcínu proti koronaviru dalších 2423 lidí. Alespoň jednu dávku tam má 106 788 lidí. Zdravotníci spotřebovali dosud v kraji 158 541 dávek vakcíny proti koronaviru. Očkování má ukončeno 51 753 lidí, z toho je 29 171 seniorů nad 70 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, školy, opatření, pandemie covidu-19, Karlovarský kraj, okres Tachov, okres Rokycany, okres Domažlice, okres Klatovy, Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí se v Plzeňském kraji vrátí rotačně do škol žáci druhého stupně ZŠ  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.