Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Turistům se otevře dříve nepřístupné podkroví katedrály, novinkou je i trasa Osvobození 1945

Dříve nepřístupné půdní prostory katedrály nebo nová trasa Osvobození 1945. Na to všechno se mohou těšit turisté, kteří od června dorazí do Plzně. Samozřejmostí budou i pravidelné tematické komentované prohlídky historickým centrem.

„Letos jsem se rozhodli připojit k oslavám osvobození speciální prohlídkou, která veřejnost seznámí se zajímavostmi spojenými s touto pro Plzeň velmi důležitou historickou událostí,“ uvedla Jaroslava Panušková, která má v organizaci Plzeň – TURISMUS přípravu prohlídek na starost.

Co všechno tyto akce poodhalí? Historická data i zajímavosti, o kterých se v učebních nepíše. Panušková prozrazuje, že se lidé například dozvědí, o jakou vzdálenost byla po náletu 17. dubna 1945 posunuta kopule budovy hlavního vlakového nádraží nebo kolik děr po střelách z kulometu Browning restaurátoři při rekonstrukci katedrály sv. Bartoloměje v 90. letech nalezli v místě hodin na věži.

„Prohlídky se budou konat od čtvrtka 6. 5. do neděle 9. 5. Ve čtvrtek a v pátek začne prohlídka v 16.00, o víkendu vždy v 10.00 a v 15.00. Celý výklad se bude odehrávat ve venkovním prostoru a kapacita každé prohlídky je vzhledem k epidemiologické situaci omezena na 10 účastníků. Je tedy nutné si předem zakoupit vstupenku na plzenskavstupenka.cz,“ vysvětlila Panušková.

Další termíny přidají podle toho, jak velký bude zájem. Pokud se z důvodu nařízení vlády prohlídky neuskuteční, vstupné budou vracet.

Úplnou novinkou bude prohlídka katedrály sv. Bartoloměje, která se dočkala své největší a nejnáročnější rekonstrukce po sto letech. Od června budou několikrát týdně probíhat komentované prohlídky interiéru katedrály. Největším lákadlem bude možnost návštěvy věže s podkrovím, kam se v minulosti návštěvníci nedostali a kde bude zároveň vybudována nová expozice. 

V červnu se také dočkají i děti, na které budou čekat oblíbené prohlídky Báje a pověsti. Dalšími jsou prohlídky Za tajemstvím výzdoby plzeňských domů a Židovská Plzeň. Právě tato trasa patří mezi nejžádanější a zájemce zavede nejen do Staré synagogy, ale také do Loosových interiérů.

 „Tahle prohlídka patří k našim nejúspěšnějším. V loňském roce byla pokaždé vyprodaná, proto jsme ji do nabídky zařadili i letos,“ uvedla Panušková.

Vstupenky na všechny prohlídky je možné zakoupit online prostřednictvím Plzeňské vstupenky či osobně v Turistickém informačním centru vedle radnice. Více informací mohou lidé nalézt na visitplzen.eu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky Plzeň, turismus, katedrála, prohlídková trasa, osvobození, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistům se otevře dříve nepřístupné podkroví katedrály, novinkou je i trasa Osvobození 1945  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.