Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Farmářské trhy se vrací na náměstí v Plzni, stánků bude zatím o něco méně

Zhruba čtyři desítky stánků vyroste v sobotu na náměstí Republiky v Plzni. Je to ale o třetinu méně, než je zvykem. I přes nutná opatření pořadatelé slibují, že si zájemci budou moci od farmářů koupit například sazenice zeleniny a květin. Bohatá bude také nabídka sýrů, masa, pečiva i například čerstvá vejce od slepic z volných chovů.

Plzeňské farmářské trhy byly jedny z prvních, které se v Česku začaly pořádat. Během let navázali organizátoři spolupráci s okruhem desítek farmářů, řezníků a dalších výrobců. Před pandemií navštívilo trhy kolem tří tisíc lidí denně.

„Po roce startujeme s trhy opět v režimových hygienických opatřeních vlády. V podstatě jsme v tomto režimu již rok. Není to jednoduché ani pro naše prodejce ani pro nás jako pořadatele. Zásadní jsou dvoumetrové rozestupy mezi stánky. Na každém stánku musí být desinfekce. Nebudeme na trhu prodávat žádné občerstvení. Povinností jsou samozřejmě respirátory pro prodejce i pro zákazníky,“ shrnul Tomáš Popp, pořadatel Plzeňských farmářských trhů ze sdružení envic.

(NE)OBYČEJNÍ: Tomáš Popp, bývalý vegan a aktivista, teď je expertem přes gastronomii, šéfuje kuchařský nároďák a má pořad v TV

Poprvé jsem se s Tomášem Poppem setkal někdy koncem devadesátek, na nějaké undergroundové techno akci. Nosil dlouhé dredy, byl vegan a zapálený aktivista, bojující i na půdě Sněmovny proti kožešinovým farmám. Dnes už maso jí, je majitelem...

I přes všechna opatření nepřijdou lidé o oblíbené stálice. K prodeji zde například budou sazenice zeleniny i květin. „Na trhu se budou prodávat kozí, ovčí sýry, čerstvé ryby, maso, uzeniny, mošty, víno. Chybět samozřejmě nebude čerstvé pečivo. Přijedou všechny hvězdy Plzeňských farmářských trhů,“ láká Popp.

Prodejna potravin pod otevřeným nebem

Podle Poppa se trhy v Plzni a na dalších místech velmi liší například od těch, které se pořádají v Praze. To podle něj do jisté míry zřejmě ovlivnilo i rozhodnutí vlády o jejich zrušení během nouzového stavu.

„V Plzni lidé chodí opravdu nakupovat. Vidíte, že rodina si nese tašky a nákup na celý týden. V Praze je to spíše o tom posezení. Dát si snídani, popovídat si s přáteli a něco málo si koupit. To potvrzují i prodejci. Naopak na menších městech je to plnohodnotný prodejní kanál, což si myslím, že ministerstvo zdravotnictví nepochopilo a bralo trhy jako velkou společenskou akci,“ konstatoval Popp.

Trhy se budou i letos konat vždy v sobotu, a to až do 18. prosince od 8:00 do 12:00. Více informací a seznam trhovců můžete najít na webových stránkách www.plzensketrhy.cz.

Loni se pořadatelé výborně vypořádali s opatřeními vlády a trhy měly výbornou úroveň. Plzeňáci nakupující na trhu se chovali příkladně a všechna opatření dodržovali. Děkuji jim za to,“ připomněl primátor Martin Baxa (ODS).

Pořadatelé také upozorňují, že není ideální, když na trhy vyrazí celé rodiny. Musíme vydržet a trhy brát skutečně “jen“ jako nákup skvělého jídla. Společenský rozměr farmářských trhů musíme dát stranou do doby, než zvládneme současnou epidemii,“ dodal závěrem Tomáš Popp.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzensketrhy.cz

Štítky trhy, farmářské trhy, regionální výrobci, Plzeň, Tomáš Popp, farmářský trh, Náměstí Republiky, vláda, Česko, Praha, Martin Baxa, ODS, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmářské trhy se vrací na náměstí v Plzni, stánků bude zatím o něco méně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.