Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prázdné lahve i použité roušky. Dobrovolníci sesbírali stovky kilo odpadu

Do velkého jarního úklidu se pustili lidé napříč celou republikou. Dobrovolníci, vybaveni prázdným pytlem na odpadky, vyrazili i například do lesoparku Homolka, kde sesbírali 350 kilo odpadu. Zapojilo se i Mezigenerační centrum TOTEM nebo lidé z Malesic. Mezi odpadky se nejčastěji nacházely obaly od svačin, prázdné lahve a díky pandemii přibyly i odhozené roušky nebo jednorázové rukavice.

Dvoudenní velká akce s názvem Ukliďme Česko se podle organizátorů účastnilo zhruba 50 tisíc dobrovolníků. Oproti minulým ročníkům se musela událost obejít bez masových akcí a lidé museli chodit individuálně nebo v malých skupinkách. I tak je vidět, že lidem není jejich okolí lhostejné, například obyvatelům Slovan, kteří vyrazili do lesoparku Homolka.

„Sběrači prošli celých 47 hektarů lesa a nasbírali celkem 350 kilo odpadků, které naplnili do připravených 35 pytlů. Jako každý rok se našlo nejvíce odpadků v prostoru od Vokounovy lávky přes panelovou cestu až ke Škoda sport parku v Malostranské ulici. Mezi odpadky převládaly plasty, plechovky, lahve od alkoholu a pneumatiky. Sběrači také objevili bezdomovecké doupě vedle kavárny a trolejbusové zastávky s mnoha odpadky. Mezi nálezy byl i rozřízlý kanystr s olejem v lese, sjezdové lyže, rám horského kola nebo piknikový stůl,“ vyjmenovává Jan Machačný z radnice MO Plzeň 2.

V okolí Malesic a Dolního Vlkýše odhalili účastníci akce tři středně velké černé skládky. V samotné Plzni přiložilo ruku k dílu 34 dobrovolníků, kteří s pracovníky Mezigeneračního centra TOTEM naplnili 30 pytlů na odpadky.

„Navzdory dopolednímu dešti dobrovolníci uklidili sídliště mezi Studentskou, Gerskou, Tachovskou a Plaskou ulicí. A také les a louky kolem Šídlováku, Nováčku a Třemošenského rybníka a také u Sofronky a Seneckého rybníka. Doufáme, že okolí TOTEMu, sídliště i přilehlé lesy vydrží nějaký čas čisté,“ uvádí dobrovolníci.

Mám auto, mám vlek, nemám líné ruce, říká muž, který bojuje s černými skládkami a je hrdinou sociálních sítí

Černé skládky, které se v posledních dnech objevovaly v okolí Klatov, pořádně vytáčí místního občana Martina Koláře. Pokaždé se o existenci takových skládek rozjela na základě zveřejněných fotografií bouřlivá diskuse ve facebookové skupině...

Kromě klasických druhů letos přibyly mezi sesbíranými odpadky použité roušky a jednorázové rukavice, k těm nejčastěji nacházeným patří plastové sáčky, nejrůznější obaly od svačin a nápojů, na řadě míst i pneumatiky. Za zajímavost stojí například nález z Lednice na Břeclavsku, kde dobrovolníci našli dokonce kus bagru.

Nemáme k dispozici tak přesná čísla, jak bývalo zvykem při minulých ročnících, neboť úklidy probíhaly tentokrát bezkontaktně, a organizátoři místních akcí se s dobrovolníky nepotkávali. Ti využili takvané pytlomaty, u kterých si vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně, či v rodinném kruhu. Podle počtu rozeslaných pytlů, kterých bylo 45 000, a informací od zřizovatelů pytlomatů, kteří mnohde museli pytle doplňovat pro velký zájem, odhadujeme počet účastníků na 40 až 50 tisíc,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 9, MO Plzeň 2, Dobrovolnické centrum TOTEM

Štítky Ukliďme Česko, Plzeň, Plzeňský kraj, Malesice, TOTEM, Slovany, lesopark Homolka, odpad, rouška, les, Česko, Škoda Sport, Plzeň 2-Slovany, Miroslav Kubásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdné lahve i použité roušky. Dobrovolníci sesbírali stovky kilo odpadu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.