Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Doživotně odsouzený Tempel uspěl se stížností, jeho případ bude znovu projednávat soud

Usnesení Ústavního soudu (ÚS) v kauze Roberta Tempela, který si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu, už neplatí. Soud tak zareagoval na Tempelův úspěch u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Cílem odsouzeného je revize celého trestního procesu. Muž byl odsouzen za vraždu dvou mužů, ke které mělo dojít už před 20 lety na parkovišti na Sokolovsku.

Zatím podle usnesení ÚS v soudní databázi dosáhl obnovy řízení před ÚS, což je první krok. Za dvojnásobnou vraždu z roku 2001 si vyslechl Templ doživotní trest. Krajský soud v Plzni muže čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze.

Na ÚS se Tempel obracel kvůli přeložení kauzy z Plzně do Prahy a znovu po definitivním uložení doživotního trestu, avšak neuspěl. Obě stížnosti tehdy soud odmítl, nyní bude o obou rozhodovat znovu.

Statisícové odškodné

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze je stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Přiznal mu nárok na odškodné zhruba 13 000 eur, zhruba 340 tisíc korun. Českou republiku tehdy zkritizoval za "významné selhání justice" při projednávání mužova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu kauzy z Plzně do Prahy.

„Následkem této, z pohledu mezinárodního soudu nepřijatelné změny soudu prvního stupně trpí tato rozhodnutí vážným nedostatkem spočívajícím v nezákonném rozhodování Krajského soudu v Praze," stojí v nynějším usnesení ÚS.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl prý i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk zvaný Biftek, jenž byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek.

Spoluvězni z Karviné

Dosti svérázně okomentoval svého spoluvězně Jiří Kajínek, který se v roce 2017 dočkal prezidentské milosti. Po propuštění dával rozhovory do médií, například pro TV Prima takto okomentoval svého spoluvězně z Karviné, kterým byl právě Robert Tempel.

Uvědomte si, že mě drželi mezi největšími zrůdami, co tady jsou. Já je všechny znám osobně. Kdybych vypíchl největší kreaturu, zrůdu a hajzla – to je Robert Tempel. Udal mě, že chci utéct. Jde o to, že krade životy. Není hloupý, ale to, co má v hlavě, je otřesné, největší špína,“ popsal jej tehdy Kajínek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, vražda, Ústavní soud, Robert Tempel, Plzeň, Sokolovsko, Evropský soud pro lidská práva, okres Sokolov, Ústavní soud České republiky, Štrasburk, Krajský soud v Praze, Jiří Kajínek, Praha, Vrchní soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doživotně odsouzený Tempel uspěl se stížností, jeho případ bude znovu projednávat soud  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.