Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoologové našli v Českém lese vzácného brouka rýhovce pralesního

Už tři roky mapují přírodovědci v CHKO Český les vybrané druhy rostlin a živočichů. To přináší i řadu nových objevů, jedním z nich je i nález kriticky ohroženého brouka rýhovce pralesního. Toho poprvé našli už v roce 2015, nyní se jeho výskyt potvrdil i v dalších lokalitách.

Nyní byl brouk nově potvrzen ve třech přírodních rezervacích, a to v rezervaci Pleš, Malý Zvon a Dlouhý vrch. Podle odborníků se právě tady nachází původní porosty bučin, které se jinak v Českém lese vyskytují jen zřídka.

„Objevení druhu hned ve třech okolních rezervacích ale bylo přece jen překvapení. Radost byla o to větší, že před rokem 2015 byl rýhovec pralesní znám jenom z pěti míst v celé republice,“ konstatuje Zdeněk Papoušek, který prováděl inventarizační průzkum hmyzu.

Rýhovec je nenápadný a měří méně než centimetr. Zároveň patří mezi naše nejohroženější brouky. K vývoji larev i k životu dospělců potřebuje staré tlející stromy dostatečného průměru a vlhkosti. Takové prostředí ale většinou v lesích s lesním hospodařením chybí. Rýhovec pralesní se proto vyskytuje především v místech, která jsou ponechána přírodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Papoušek

Štítky CHKO Český les, průzkum, hmyz, rýhovec pralesní, zoologie, příroda, Český les, Zdeněk Papoušek, Pleš, Dlouhý vrch, chráněná krajinná oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologové našli v Českém lese vzácného brouka rýhovce pralesního  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.