Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vstávat, ospalci! Plzeňští medvědi se probudili ze zimního spánku

Eliška, Honza a Miky se každý rok ukládají k zimnímu spánku, z toho se budí vždy počátkem března. Ani letos tomu nebylo jinak, rozespalé chlupáče už zachytili pracovníci zoologické zahrady na video. Zatím se s nimi veřejnost ani jinak setkat nemůže.

Výběh medvědů hnědých v plzeňské zoo je z roku 1998, poprvé se zde k zimnímu spánku uložili hned následující zimu. Od té doby se pravidelně probouzí kolem svátku MDŽ. Plzeňská zoo chová tyto šelmy už od 40. let, postupně zde byl i medvěd malajský, baribal, lední medvěd i medvěd ušatý.


V roce 1974 přijíždějí do ZOO první zebry a odjíždí jediný lední medvěd, foto: archiv ZOO Plzeň

Největší změny zaznamenala zahrada v roce 1998, kdy dostali medvědi místo dvou klecí celý hektar lesa. Takový výběh dosud v republice chyběl. Zde mohou šplhat po stromech, hrabat se v zemi, běhat či se koupat ve velkém bazénu,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Plzeňská ZOO letos oslaví 95 let od svého založení, její historii připomíná kniha

Aktuální situace nepřeje mnoha aktivitám, například návštěvě zoologické zahrady. Proč si ale v teple domova nepřečíst pár zajímavostí o té plzeňské, která bude v tomto roce slavit 95. let od svého založení. Nakladatelství Starý most k tomuto...

Loni v říjnu musel veterinář utratit starého samce Pištu, který dlouhodobě trpěl zdravotními problémy. Podle dostupných informací byl Pišta s věkem 39,5 roku nejstarším medvědem v celé republice.

Dárkové poukazy podpoří zoo

I nadále mohou lidé zahradu podpořit nákupem hravých poukazů. Díky nim dopřejí třeba lvům návštěvu kadeřníka, hrabáčům lekce jógy či manikúru a nebo podpoří právě medvědy, kteří jsou jedni z ambasadorů projektu.

„Dárkovými poukazy jsme se inspirovali ve Dvoře Králové, kde měli dočasnou stravenku. U nás jsme to pojali jako poukaz na služby pro zvířata jako je například wellness, pedikúra, návštěva sushi restaurace a podobně,“ dodal Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olga Kezniklová | Zdroj ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, medvěd, historie, hibernace, zahrada, Martin Vobruba, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstávat, ospalci! Plzeňští medvědi se probudili ze zimního spánku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.