Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Plzeňská ZOO letos oslaví 95 let od svého založení, její historii připomíná kniha

Aktuální situace nepřeje mnoha aktivitám, například návštěvě zoologické zahrady. Proč si ale v teple domova nepřečíst pár zajímavostí o té plzeňské, která bude v tomto roce slavit 95. let od svého založení. Nakladatelství Starý most k tomuto jubileu připravilo knihu nabitou spousty historických a současných fotografií, informací, počítačovou rekonstrukcí už zaniklé podoby zahrady i komiksem pro děti.

Současná zoologická a botanická zahrada na Lochotíně nejsou prvními zařízeními svého druhu v Plzni. Už v zapomnění upadla plzeňská vivária, což byla jezírka s racky, labutěmi a dalšími opeřenci. Kolem korzovali návštěvníci už v roce 1890, kdy zde vyrostly také voliéry pro sovy, sýčky a někteří badatelé se domnívají, že zde byly i opice. Exotické šelmy nebo slony do města přivážely pojízdné cirkusy a zvěřince.

Zařízení, které můžeme už nazývat zoologickou zahradou, nadělil Plzeňanům v roce 1926 spolek Iris. Zahrada vznikala v Doudlevcích u řeky Radbuzy. Už tři měsíce od rozhodnutí, že zoo vnikne, tu byla akvária, tři voliéry s dravými ptáky, lišky a šakal. O rok později se zahrada rozšířila o srnčí ohradu a první dvě opice, makaka jávského. Od roku 1963 je zoo v areálu na Lochotíně, kde se v roce 1981 sloučila se sousední botanickou zahradou.

„Pamatuji si ještě původní zahradu v Doudlevcích. Vchod tam byl takovou podivnou brankou a pak se šlo dolů k řece. Vzpomínám si na velký skleník, kde byly rybičky a až u břehu stály klece. Více si samozřejmě pamatuji na návštěvy lochotínské zahrady, kdy mně bylo asi šest let,“ vzpomíná v knize současný ředitel zahrady Jiří Trávníček.  

Tehdy zdaleka ještě netušil, že v roce 1996 vyhraje výběrové řízení a stane se ředitelem. Zahrada byla v té době v poměrně zbědovaném stavu. Jeden bufet, jeden záchod pro návštěvníky a zvířata za mřížemi v nevyhovujícím prostoru.

„Tehdy jsem zahradě říkal prašivinec. Podmínky pro chov zvířat byly žalostné, měl jsem velké štěstí na spolupracovníky. Sháněl jsem podporu a peníze. Začátky byly těžké, ale zahrada se pomalu začala měnit,“ říká Trávníček.

A změnila se poměrně radikálně. Zvířata už nekoukají na návštěvníky skrz mříže, ale mají dostatek volného pohybu i odpovídající prostředí. Expozice v zahradě jsou členěné podle světadílů a biotopů. V obrovské kolekci 1200 druhů živočichů jsou jednoznačnými hvězdami zdejší nosorožci indičtí a nyní šimpanzí celebrita Caila. Dnes zde funguje také DinoPark a k zahradě patří v centru samostatná Akva Tera.

Zajímá vás víc z historie, zákulisí zahrady nebo jaké významné osobnosti se na jejím fungování podílely? Veškeré informace včetně bohaté fotodokumentace naleznete v knize „ZOO Plzeň 95 let“ od nakladatelství Starý most.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Starý most

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, kniha, Starý most, historie, zahrada, Starý most (Zvornik), Jiří Trávníček, Lochotín, Doudlevce, botanická zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská ZOO letos oslaví 95 let od svého založení, její historii připomíná kniha  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.