Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Plzeňská ZOO letos oslaví 95 let od svého založení, její historii připomíná kniha

Aktuální situace nepřeje mnoha aktivitám, například návštěvě zoologické zahrady. Proč si ale v teple domova nepřečíst pár zajímavostí o té plzeňské, která bude v tomto roce slavit 95. let od svého založení. Nakladatelství Starý most k tomuto jubileu připravilo knihu nabitou spousty historických a současných fotografií, informací, počítačovou rekonstrukcí už zaniklé podoby zahrady i komiksem pro děti.

Současná zoologická a botanická zahrada na Lochotíně nejsou prvními zařízeními svého druhu v Plzni. Už v zapomnění upadla plzeňská vivária, což byla jezírka s racky, labutěmi a dalšími opeřenci. Kolem korzovali návštěvníci už v roce 1890, kdy zde vyrostly také voliéry pro sovy, sýčky a někteří badatelé se domnívají, že zde byly i opice. Exotické šelmy nebo slony do města přivážely pojízdné cirkusy a zvěřince.

Zařízení, které můžeme už nazývat zoologickou zahradou, nadělil Plzeňanům v roce 1926 spolek Iris. Zahrada vznikala v Doudlevcích u řeky Radbuzy. Už tři měsíce od rozhodnutí, že zoo vnikne, tu byla akvária, tři voliéry s dravými ptáky, lišky a šakal. O rok později se zahrada rozšířila o srnčí ohradu a první dvě opice, makaka jávského. Od roku 1963 je zoo v areálu na Lochotíně, kde se v roce 1981 sloučila se sousední botanickou zahradou.

„Pamatuji si ještě původní zahradu v Doudlevcích. Vchod tam byl takovou podivnou brankou a pak se šlo dolů k řece. Vzpomínám si na velký skleník, kde byly rybičky a až u břehu stály klece. Více si samozřejmě pamatuji na návštěvy lochotínské zahrady, kdy mně bylo asi šest let,“ vzpomíná v knize současný ředitel zahrady Jiří Trávníček.  

Tehdy zdaleka ještě netušil, že v roce 1996 vyhraje výběrové řízení a stane se ředitelem. Zahrada byla v té době v poměrně zbědovaném stavu. Jeden bufet, jeden záchod pro návštěvníky a zvířata za mřížemi v nevyhovujícím prostoru.

„Tehdy jsem zahradě říkal prašivinec. Podmínky pro chov zvířat byly žalostné, měl jsem velké štěstí na spolupracovníky. Sháněl jsem podporu a peníze. Začátky byly těžké, ale zahrada se pomalu začala měnit,“ říká Trávníček.

A změnila se poměrně radikálně. Zvířata už nekoukají na návštěvníky skrz mříže, ale mají dostatek volného pohybu i odpovídající prostředí. Expozice v zahradě jsou členěné podle světadílů a biotopů. V obrovské kolekci 1200 druhů živočichů jsou jednoznačnými hvězdami zdejší nosorožci indičtí a nyní šimpanzí celebrita Caila. Dnes zde funguje také DinoPark a k zahradě patří v centru samostatná Akva Tera.

Zajímá vás víc z historie, zákulisí zahrady nebo jaké významné osobnosti se na jejím fungování podílely? Veškeré informace včetně bohaté fotodokumentace naleznete v knize „ZOO Plzeň 95 let“ od nakladatelství Starý most.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Starý most

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, kniha, Starý most, historie, zahrada, Starý most (Zvornik), Jiří Trávníček, Lochotín, Doudlevce, botanická zahrada, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská ZOO letos oslaví 95 let od svého založení, její historii připomíná kniha  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.