Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Hasiči od rána likvidují popadané stromy, vítr neutichne ani o víkendu

Od časného rána vyjíždějí hasiči k zásahům do všech koutů Plzeňského kraje. V drtivé většině se jedná o polámané či popadané stromy. Nejvíce jich vítr poškodil na Domažlicku či severním a jižním Plzeňsku. Meteorologové varují, že větrné počasí bude pokračovat i v následujících dnech.

„Zhruba od čtvrté hodny ranní evidujeme prudký nárůst zásahů u popadaných stromů,“ konstatoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V půl dvanácté už měli na kontě 40 výjezdů a není vyloučené, že další ještě přibudou. Nejvíce takto vyjeli na pomoc na Domažlicku, Tachovsku, severním a jižním Plzeňsku. Nejčastěji se jedná o odstranění stromu z komunikace. 

Řadu domácností odstřihl silný vítr také od dodávek elektřiny. Ještě před polednem se to týkalo zhruba 500 domácností v kraji. Od rána jsou tak v terénu i týmy techniků, kteří pracují na odstranění závady. Bez proudu se ocitli lidé například v Dobřanech, Vstiši, Vodním Újezdu, Holýšově nebo ve Staňkově. Podle meteorologů se situace v následujících dnech dramaticky nezmění.

„Větrné počasí pak bude pokračovat i o víkendu, nejvyšší nárazy kolem 70 km/h se zřejmě vyskytnou v západní polovině Čech,“ uvedli meteorologové.

V platnosti je už výstraha před silným větrem. V platnosti je po celý zítřejší den. Podle meteorologů hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou i menší škody na budovách. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

A jaký nás čeká víkend? Podle ČHMÚ se v sobotu dočkáme oblačné až zatažené oblohy, odpoledne bude na většině území pršet. Denní teploty se budou pohybovat od 8 do 11°C. Neděle nebude jiná, opět zatažená obloha s deštěm. Teploty ovšem klesnou na 3 až 7 °C.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj HZS

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, vítr, hasiči, strom, Český hydrometeorologický ústav, okres Domažlice, vichřice, okres Tachov, Česko, Dobřany, Holýšov, Vodní Újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči od rána likvidují popadané stromy, vítr neutichne ani o víkendu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.