Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Provozovatel pojízdné prodejny navrhuje, aby na Horažďovicku vznikly i výdejní boxy

Dobrovolný svazek obcí Horažďovicko (DSO), který od roku 2018 vlastní a provozuje pojízdnou prodejnu potravin, chce zřídit v nejmenších obcích výdejní boxy jako mají velkoobchodní e-shopy. Obce na podzim projekt schválily a čekají na vhodný dotační titul kraje. Zejména starší lidé se teď obávají každého kontaktu s lidmi a kvůli tomu klesá i počet nakupujících v pojízdné prodejně, která obsluhuje 30 míst na Horažďovicku a Blatensku. Do výjezdního místa by mohli lidé přijít kdykoliv během dne.

„Připravené je to zkušebně na čtyři až pět stanovišť. Máme za léta různé analýzy, co lidé běžně nakupují, kolik utrácejí, jak velké jsou nákupy," vysvětlil Václav Vachuška z DSO. Třeba pro obec se 100 obyvateli by DSO zřídilo minimálně šest boxů, což by stálo nejméně 80.000 Kč i se systémem na správu.

„Obce by tím mohly zajistit občanům dostupnost služeb v daleko větší míře. Máme vymyšlené, jak se do boxů mohou dávat potraviny, aby to bylo dezinfikované, a zároveň i třeba nějaké železářské zboží, pokud by ho potřebovali doručit," popsal dál Vachuška. DSO chce službu nabídnout i velkým obchodům i zásilkovnám a z provize od nich by pak financoval dálkové řízení, provoz i rozvoj systému.

DSO chtěl zavést službu už od jara. Od Plzeňského kraje, který dlouhodobě podporuje nejmenší obce do 500 obyvatel, chce získat dotace na rozšíření služeb pojízdné prodejny. „Kraje ale teď mají co dělat, aby ufinancovaly základní projekty, takže na tyhle integrované věci nám řekl, že možná ve druhé polovině roku," konstatoval Vachuška. DSO vlastní peníze nemá, pojízdnou prodejnu, kterou kraj zaplatil ze dvou třetin, provozuje jako nevýdělečný projekt, který pomáhá udržet lidi na vesnicích.

„Do výdejních místa by si mohli lidé dojít kdykoliv během dne a tato služba by tak dostala jiný náboj," uvedl Vachuška. Podle něj jde o jednoduchý projekt, který kopíruje výdejní místa internetových obchodů typu Alza. „Otevírací skřínky by na dálku spravoval svazek obcí. Nemusela by tam nechávat nákup jen ta naše pojízdná prodejna, ale mohlo by to sloužit pro víc dodavatelů," řekl.

Podle Vachušky je projekt použitelný i pro další svazky. „Obce ale mají teď hodně svých starostí, a nejhorší je sehnat peníze," uvedl. Raritním řešením už je to, že obce Horažďovicka provozují vlastní pojízdnou prodejnu. „Obáváme se ale, aby nám služba vydržela. Nakupovat k nám chodí většinou důchodci, kteří ve vsích zůstali. A ti jsou teď vystrašení z každého kontaktu. Aby to teď nepřestalo bavit i provozovatele naší prodejny," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pojízdná prodejna Horažďovicko

Štítky pojízdná prodejna, Horažďovicko, nákup, box, obchod, projekt, Alza.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel pojízdné prodejny navrhuje, aby na Horažďovicku vznikly i výdejní boxy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.