Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Absurdní opatření v praxi, krizový štáb řeší možnosti nákupů za hranicemi Plzně

Opatření spojená s omezením pohybu osob přinesou zcela jistě také řadu nelogických situací. Jednou z nich jsou i nákupní centra, která rostou těsně na hranicích okresů. Do jednoho takového jezdili hlavně lidé z plzeňského Severního předměstí, jenže Hypermarket Globus stojí těsně za čarou a spadá pod Chotíkov. Ještě v neděli večer udělilo ministerstvo vnitra výjimku. Plzeňané sem tak mohou i od pondělí stále jezdit nakupovat.

Plzeňské sociální sítě zaplavuje kromě mnoha informací o pondělním opatření i řada vtipů. Většinou se naváží do obchodního centra, které před lety vyrostlo na okraji Plzně.

„V Plzni bude s omezením nákupů jen na území okresu docela legrace. Jde o hypermarket sloužící především pro rozsáhlé Severní předměstí (Košutku, Bolevec, Lochotín). On pondělí 1. března tak občané Plzně do Globusu nesmí, pokud v něm nepracují,“ uvedl s nadsázkou na svých sociálních sítích Adam Hauner.


Z celé situace si lidé dělají srandu. Nic jiného jim také nezbývá, zdroj: facebook

Reakce lidí jsou různé. Někteří si klepou na čelo, jiní se rozčilují a další tvrdí, že je žádná hranice od nákupu nezastaví. Svázané ruce má i město, které kvůli novým opatřením svolalo o víkendu krizový štáb.

„Se státními orgány nyní město a policie řeší i problém Hypermarketu Globus, jenž sice leží na okraji krajské metropole, územně ale spadá do okresu Plzeň-sever. Do pondělí bude jasné, zda v něm dál mohou Plzeňané nakupovat," uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková.

Nákupní centrum má výjimku

Ještě v neděli večer udělilo ministerstvo vnitra výjimku pro nákupy v obchodním centru Globus. Kromě obyvatel okresu Plzeň-sever sem mohou od pondělí i Plzeňané. 

„Ministr vnitra dnes ve večerních hodinách udělil výjimku z omezení pohybu a pobytu osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm na území Plzně, kteří tedy mohou za účelem nákupu a služeb též do katastrálního území obce Chotíkov. V praxi to tedy znamená, že toto nákupní centrum mohou využívat pro nákupy lidé ze severního Plzeňska i z Plzně," potvrdila policejní mluvčí Pavla Burešová.

Nákupní centrum ale není jediným paradoxem, která vládou nařízená opatření přináší. Web Plzeňoviny poukazuje i na daší fakt. Čistě teoreticky poruší nařízení totiž i lidé, kteří žijí u hranic okresů a ona hraniční čára končí na vjezdové cestě u jejich domu. Pokud tedy vyjdete ven a přejdete ulici, už jste v jiném okresu. Například v Čižicích se to týká hned několika domů. Pode mapy patří tato malá obec do okresu Plzeň-jih, část silnice před domy už ale spadá pod Plzeň-město. A takových příkladů by se určitě dalo najít více.

Aby se lidé v opatřeních vyznali, spouští město velkou kampaň. S tou se lidé budou moci potkat na zastávkách mhd, ve veřejné dopravě i na plochách po celém městě.

Plzeňská radnice také dnes od 18 hodin spustí živé vysílání, kde se pokusí detailněji představit opatření, která bude platit pro území Plzně a okolí. Video je možné sledovat na Facebooku města či na YouTube kanálu, zveřejněna budou i na webech Plzeň.eu a koronavirus.plzen.eu.

„Teď je skutečně důležité se nenakazit. Připravujeme i přehledné mapy hranic okresu Plzeň-město, aby bylo jasné, kam lidé mohou a nemohou. Mimo jiné jim zůstanou nepřístupná častá místa výletů, jako jsou Radyně nebo Krkavec,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Více strážníků v ulicích

Na nová opatření reagují také policisté Městského ředitelství policie Plzeň. Od pondělních pěti ráno do devíti večer budou lidé v ulicích potkávat větší množství strážců zákona. Pohybovat se budou zejména v místech, kde dochází ke kumulaci osob. Hlídkovat budou také na příjezdových trasách do Plzně. 

Přestože většina občanů na území města Plzně dodržuje vládní nařízení a platná mimořádná opatření, najdou se stále jedinci, kteří je neakceptují, což v současné situaci není na místě. Bohužel v těchto případech prevence zjevně selhává, a protože naší prioritou je chránit vaše zdraví a životy, nelze tedy případné nerespektování opatření tolerovat. Jsme si vědomi, že následující týdny budou pro veřejnost velmi náročné, přesto věříme, že změnou přístupu dokážeme všechno společnými silami zvládnout,“ řekl Karel Machulda, ředitel Městského ředitelství policie Plzeň.

Pomohou jim také pracovníci celní správy, armáda i policisté policejních škol. 

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na dalších 30 dnů, tedy do 28. března. Zároveň přistoupila ke zpřísnění opatření. Důvodem je stále se zhoršující epidemická situace. Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil 20 000, ve vážném stavu je v...

Zatímco venkovní sportoviště Plzeň uzavřela, ta dětská zůstanou i nadále dostupná. Stejně tak se nebude nikterak omezovat veřejná doprava. Nadále budou fungovat přepážky na magistrátu a spustí se rozsáhla desinfekce veřejných prostranství.

Čekají nás určitě těžké tři týdny, virus se šíří. Hlavně je důležité dodržovat bez ohledu na vládní chaos základní protiepidemická opatření a střežit se nákazy,“ dodal primátor.

Počty nakažených stále neklesají

Čísla která zaznamenává Krajská hygienická stanice (KHS) v Plzni jsou alarmující. V pátek přobylo přes 1500 případů nákazy koronavirem. Jedná se o druhé nejvyšší číslo od začátku epidemie. Velký nárůst je znát i v samotné Plzni.

„Čísla z posledních dnů se nelepší, a pokud se udržíme na hranici 1500 nových případů za den, bude to s ohledem na dominantní britskou mutaci viru malý zázrak. Lůžková zařízení v kraji jsou na maximu, Fakultní nemocnice Plzeň je už osmým dnem nejvytíženějším zařízením v republice a má téměř dvakrát více pacientů, než je ve FN Motol. Situace je velmi vážná, v pátek bylo nutné transportovat deset pacientů do Prahy,“ uvedl ředitel KHS Michal Bartoš.

Podle něj je v Plzeňském kraji majoritní přenos britské mutace viru, a to podle hlášení laboratoří disponujících příslušnou diagnostikou mezi 80 až 90 procenty případů. „Zákeřná je tato mutace tím, že stačí velmi malá expozice a velmi málo na to, aby se přenesla,“ řekl. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Plzeň, opatření, nakupování, omezení pohybu, vláda, koronavirus, covid-19, okresy, obchodní centrum, Chotíkov, Krajská hygienická stanice, Globus, dům, virus, Facebook, Adam Hauner, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Absurdní opatření v praxi, krizový štáb řeší možnosti nákupů za hranicemi Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.